SAMO NA 'DARK WEBU'

Gogol želi zadržati ISIS-ovce podalje od ‘uobičajenog’ interneta

21.01.2016 u 14:51

Bionic
Reading

IT divovi su se (konačno) sjetili da bi mogli poraditi i na eliminiranju ekstremista putem interneta. Jednu od takvih ideja unutar Googlea predstavio je Jared Cohen, smatrajući da je ekstremističke skupine potrebno potjerati s otvorenog weba

U nedavnom govoru Cohen se dotaknuo teme širenja online propagande i toga što IT divovi mogu napraviti oko toga. Poseban problem predstavljaju i mediji, koji su bez većih problema počeli igrati upravo onako kako ISIS-ovci i slični ekstremisti to žele, prenošenjem svih njihovih poruka. Tim je teroristička skupina postala još veća - i na još lakši način 'pune kadar' novim ekstremistima.

Cohen navodi da bi se upravo kontra toga trebali boriti i Google i druge kompanije koje imaju značajnog utjecaja u internetskom svijetu. Dok je time nemoguće iskorijeniti ekstremiste, Cohen vjeruje da se treba fokusirati na iskorijenjivanje ISIS-ovaca s društvenih mreža i općenito šireg interneta.


Time bi se oni morali povući na tzv. 'dark web', internet za koji većina korisnika možda nikad nije ni čula. Ovim potezom bi vlasti i agencije diljem svijeta morale još snažnije kontrolirati taj 'mračni kutak' interneta, no barem bi se stalo u kraj širenju propagande i lakoj komunikaciji.