KOZMIČKA METEoROLOGIJA

Geomagnetska oluja danas pogađa Zemlju. O čemu se radi?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.01.2018 11:55
  • Objavljeno 19.01.2018 u 11:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Zemlju tijekom petka 19. siječnja pogađa solarni vjetar koji će uzrokovati vizualni spektakl na vedrom noćnom nebu, kao i par zbunjenih pogleda među pticama selicama

Danas će Zemlju zahvatiti prva ovogodišnja geomagnetska oluja. Što je ona, kako nastaje i trebamo li se zabrinuti? Evo najkraćeg mogućeg odgovora.

Kozmički fenomen

Svemirom pored vidljivih i opipljivih sila vladaju i one koje ne možemo opaziti. Elektromagnetska zračenja uzrokuju sve od atmosferskih efekata do radijacije koja brojne svjetove čini nepogodnima za život. Naše Sunce cijeli Sunčev sustav kupa u elektromagnetskim valovima te, kao i što mi imamo vremenske uvjete na Zemlji, može proći kroz nevremena koja utječu na sve planete koje ga okružuju.

Solarna oluja odnosno geomagnetska oluja je privremeno ometanje Zemljine magnetosfere. Oluju uzrokuju upravo te aktivnosti Sunca, a rezultat je najčešće udarni val i oblak magnetskog polja Sunčevog vjetra, zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase.

Ovako izgleda utjecaj elektromagnetskog zračenja na zemljino elektromagnetsko polje

Ovako izgleda utjecaj elektromagnetskog zračenja na zemljino elektromagnetsko polje

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Moglo je biti i gore

Geomatnetska oluja nastupa tri dana nakon Sunčevih aktivnosti. Val energije u tom trenu udara Zemljinu atmosferu i magnetsko polje te uzrokuje niz različitih, uglavnon nepovoljnih, efekata. Američki centar za prognozu svemirskog vremena geomagnetske oluje razvrstava u pet različitih kategorija.

  • +6
  • +3

Ovako izgleda utjecaj geomagnetske oluje na Zemlju

Izvor: Profimedia / Autor: Kyrylo Glivin / Alamy

R1 je najslabija oluja može uzrokovati blage smetnje u električnoj mreži, donekle zasmetati radu satelita u orbiti te zbuniti životinje koje migriraju, poput ptica selica. Na najvišim razinama atmosfere bit će vidljiva aurora koju će, u slučaju da nas blagoslovi vedro nebo, biti vidljivo teleskopima.

Peta razina odnosno R5 kataklizmički je događaj koji uzrokuje kompletni gubitak kontrole nad električnim mrežama, s naglaskom na uništene transformatore. Sateliti za vrijeme oluje petog stupnja mogu biti nabijeni električnim nabojem te u nekim slučajevima potpuno prestati raditi.

Što se protočne strukture tiče, geomagnetska oluja može ju nabiti na nekoliko stotina ampera, dok visokofrekvencijske radio veze možemo slobodno zaboraviti s obzirom da ih oluja iz pogona može izbiti i na nekoliko dana. Aurora vidljiva na nebu će u tom slučaju, očekivano, biti puno izraženija te vidljiva golim okom.

Sve je u redu

Zemlju, na sreću, danas pogađa oluja prve kategorije, što znači da ćemo, u najgorem slučaju, naići na kratkotrajne probleme sa telekomunikacijom, dok će životinje osjetljive na elektromagnetsko zračenje, imati malih problema sa snalaženjem.

Ukratko, moglo je biti i gore.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!