UMJETNIČKA FOTOGRAFIJA

Fotosofia 8 - Exhibition Day

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.07.2013 09:24
  • Objavljeno 10.07.2013 u 12:32
08fotosofia23_goj_300613

08fotosofia23_goj_300613

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fotosofia

Izložbom fotografija koje su seminaristi snimili na temu 'Umjetnička fotografija', završen je ovogodišnji besplatni seminar za naprednu fotografiju Damira Hoyke pod pokroviteljstvom kompanija Mastercard i Epson.
Fotosofia

Fotosofia

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fotosofia

Na Exhibition Dayu Fotosofije 8 u Termama Tuhelj svaki se seminarist predstavio se s mini serijom od po tri fotografije.

Seminaristi realizacijom teme 'Art' treniraju vještine komuniciranja s publikom putem kanala predviđenih za umjetnost i praktično se upoznaju sa svim fazama realizacije izložbe. Tako sami pripremaju fotografije za print, nadziru print fotografija na printeru Epson Stylus Pro 4900, uokviruju radove i postavljaju ih na zid, a na kraju komuniciraju s publikom i medijima na otvorenju izložbe.

'Tijekom seminara trudim se stimulirati individualnost svakog od seminarista, potičem ih da se ne boje vizualizirati svoje autentične ideje. Vjerujem da takav način rada stimulira fotoizražavanje bez zadrške i otvara kreativne kanale koji su često začepljeni predrasudama i ostalim negativnim utjecajima okoline,' rekao nam je Hoyka te dodao: 'Zadovoljstvo mi je promatrati kako taj pristup često gotovo instantno promijeni položaj fotografije u životima mojih seminarista - velik dio ih počne osvajati nagrade na fotonatječajima, neki se odluče fotografijom baviti profesionalno, dok ih je nekoliko upisalo studij snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.'

A sudeći prema izjavama seminarista, Fotosofia je u tih sedam dana na njih ostavila snažan dojam. 'Prilika da radimo na zadacima koji dolaze iz različitih sfera fotografije, ogromna količina znanja koju smo dobili te predavanja poznatih fotografa i umjetnika poput Hoykine profesorice Eve Chung Fux i Andrewa Teste, uvelike su promjenili moj odnos prema fotografiji. Osjećam da sam srušila brojne zidove koje sam sagradila oko sebe, držeći se dobro provjerenih načina fotografiranja i obrade. Biti iskren u potpunosti i dopustiti sam sebi da kroz fotografiju prezentiraš svoje viđenje svijeta bez filtriranja, sada mi je bliskije nego ikada' ispričala je Riječanka Tanja Kanazir koja je nagrađena medaljom 'Izbor publike' osvojivši najviše glasova posjetitelja izložbe. Također su dodjeljene nagrade seminaristima koji su se pokazali naboljima u ostalim natjecateljskim temama. Pobjednik ovogodišnjeg Fotoduela je Vanja Čerimagić iz Sarajeva. Dodijeljene su i tri medalje 'FOTOkreativac' - medalju MasterCard osvojila je Splićanka Željana Matošić, evotv Dunja Habek iz Ivaneca, a Toshiba Rabljanin Petar Lupić.

Nakon izložbe, Hoyka se sa seminaristima povukao u park iza dvorca Mihanović kako bi uz logorsku vatru obavio inicijaciju novih fotosofa - podijelio im majice 'Fotosof u akciji' i na licu im pepelom iscrtao plemenske oznake, znak da sada pripadaju 'plemenu' fotosofa koje broji 119 članova.

'Sad mogu početi s pripremama za Fotosofiju 9 koju planiram održati od 22. do 29. lipnja 2014. godine.' sa zadovoljstvom nam je najavio Hoyka 'A do tada ćemo se vjerojatno družiti na jednodnevnim ili trodnevnim izdanjima Fotosofije koji su već uspješno održani u Opatiji i Senju.'

O najavama tih projekata kao i detaljima vezanima uz ostale Fotosofia aktivnosti zainteresirani će biti obaviještavani na www.fotosofia.info

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!