TEHNOLOGIJA ZA SVAKOG

[FOTO/VIDEO] Nakon što je Batmobile postao internetski hit Albert Gajšak ima još veće planove - evo što nam je otkrio

25.12.2021 u 14:57

Bionic
Reading

Circuitmess se za ulazak u 2022. priprema planiranjem humanitarne akcije i niza novih projekata, između ostalih edukacijskog paketa STEM Box. Evo što nam je njegov osnivač Albert Gajšak otkrio u razgovoru

Uz sve prisutniju tehnologiju u svakodnevnim životima ljudi diljem svijeta, sve povezano sa STEM-om počelo je sve češće odzvanjati i u Hrvatskoj. Jedna od kompanija koje znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku pretvaraju u unosnu zabavu kao direktora ima karizmatičnog mladog inovatora Alberta Gajšaka. Circuitmess je danas, barem na svjetskoj razini, najpoznatiji kao ona firma koja je razvila 'uradi sam' Batmobile, no njihova priča seže puno dalje.

STEM Batmobile?

Circuitmessov najpoznatiji projekt tijekom javnog financiranja na Kickstarteru sakupio je 388.783 dolara (od traženih 15.000 dolara, koliko je prikupio za manje od dva sata). Circuitmess Batmobile, njihov najveći hit, napravljen je u suradnji s Warner Brosom (WB). Riječ je o automobilu koji dolazi s kontrolerom te ima kameru i procesor koji obrađuje snimljene informacije. 'Doslovno se radi o pametnom Batmobileu. Poanta ove edukativne igračke je u tome da djecu i mlade nauči nešto o umjetnoj inteligenciji, autonomnoj vožnji, računalnom vidu i svim tim zanimljivim novim stvarima koje će postati izazovima za buduće generacije', rekao nam je Gajšak.

  • +12
Circuitmess Batmobile Izvor: Promo fotografije / Autor: Circuitmess

Ono što će kupci dobiti kad firma počne isporučivati pakete zapravo je 'Mala Tesla' koja uči izbjegavati prepreke te koju kupac može programirati tako da radi različite stvari. Dodate li tome brending jednog od najpopularnijih superheroja na svijetu, potpuno je jasno da će ova edukativna igračka postati hit.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic /Pixell

'Kampanja je krenula 4. listopada 2021. i u šezdeset dana, koliko je trajala, postigla je iznimne rezultate. Premda smo dobivali pohvale i zahtjeve iz svih dijelova svijeta, najveći broj definitivno je stigao iz SAD-a, što znači da je i dalje osnovna ideja našeg biznisa - izvoz. Zanimljivo je to da smo zapravo jedina kompanija u regiji koja je dobila globalnu licencu ovakve vrste, što znači da proizvodimo službeni proizvod WB-a, a nama je velika stvar to što je do toga uopće došlo', komentirao je Gajšak.

Nakon dovršenja kampanje na Kickstarteru ostatak projekta do dana isporuke odlučili su sufinancirati preko Indiegogovog InDemanda.

Velika godina i veliki izazovi

Circuitmess je, kao i velik broj kompanija, 2021. proveo u jeku pandemije i poteškoća uzrokovanih usporenim lancima dostave. 'Počevši od sirovina koje su postale teško dobavljive do komponenti i dostavljača koji ih odjednom nisu više nudili - sve je prošlo u znaku pandemije', rekao je Gajšak i nastavio: 'Situacija nije drukčija od one prošle godine, samo što je sad sve došlo u prvi plan - kriza poluvodiča je ovdje i vrlo je izvjesno da će nastaviti biti izazovom. U medijima je ona došla do prvog plana zbog automobilske industrije, no nažalost - seže puno dublje.'

'Nama je to utjecalo na poslovanje po pitanju nekih proizvoda poput DJ Pulta, digitalnog asistenta i konzole za igranje. Shvatili smo da ne možemo nabaviti neki procesor pa smo morali raditi novi hardver i novi softver, nove pripreme za strojeve koji proizvode i uglavnom - sve se zakompliciralo. Kao mali biznis u toj globalnoj ekonomiji ne možeš napraviti ništa. Sve što preostaje je biti na oprezu i smišljati alternativna rješenja', rekao je Gajšak.

Circuitmess je uspio pronaći zamjene za neke od čipova, no adaptacija na novi način izrade uzela im je dosta vremena. Dobra stvar je to što iza svih proizvoda u Circuitmessu stoji nekoliko ljudi, što znači da se na eventualne promjene može lako prilagoditi - za razliku od velikih korporacija kojima nestašica određene komponente doslovno može uzrokovati prestanak rada na nekom proizvodu.

Ako se sve nastavi prema planu, Circuitmess će prvi put u četiri i pol godine postojanja doseći milijun eura prihoda - što je veliko dostignuće.

Humanitarna akcija u suradnji s UBIK-om

Circuitmess je ove godine u suradnji s UBIK-om (Udruga za blockchain i kriptovalute) pokrenuo humanitarnu akciju Merry Crypsmas & Happy Holi-DIY-s. UBIK je povodom božićnih blagdana u suradnji s Circuitmessom organizirao prikupljanje sredstava za kupnju STEM uređaja štićenicima domova za nezbrinutu djecu diljem Hrvatske.

Do dana pisanja ovog članka prikupljeno je iznos od 116.584 kune od ciljanih 141.515 kuna, s time da je cilj bilo 80.000 kuna.

  • +8
Roboti - humanitarna akcija UBIK-a i Circuitmessa Izvor: Promo fotografije / Autor: Circuitmess

'Radi se o akciji koju UBIK organizira svake godine i u kojoj se prikupljaju sredstva za humanitarne potrebe. Prošle godine sakupljali su za Dječju bolnicu u Klaićevoj dok su ove godine primijetili Circuitmess te kontaktirali s nama želeći ostvariti suradnju', rekao je Gajšak.

'Pitali su nas možemo li napraviti nešto i mi smo predložili jednostavne male robote koji se mogu dati štićenicima domova za nezbrinutu djecu. Prihvaćale su se kune i kriptovalute, a sakupljen iznos bio je veći nego što smo očekivali. Novi cilj na kojem u ovom trenu rade iznosi 141.515 kuna, a cilj je da svako od 700 izabrane djece dobije paket u kojem se nalazi pet robota, od kojih je svaki vezan uz neku elektroničku temu.'

  • +5
Circuitmess - slike ureda Izvor: Promo fotografije / Autor: Circuitmess

Planovi za 2022.

Circuitmess, uz sve što je postigao ove godine, u idućoj godini ne planira stati. Kompanija, pored dovršenja dizajna i isporuke Circuitmess Batmobilea, planira proizvoditi uradi sam pakete STEM Box, a kupcima će se isporučivati svakih nekoliko mjeseci i svaki od njih ima neki zanimljiv STEM projekt - od pametnog sata do DJ pulta. Kao što je Gajšak već naveo, izazov im je pritom dobavljanje sirovina i komponenti potrebnih za njihovu izradu.

'Sljedeće godine također planiramo pokrenuti fundrasing, odnosno prikupljanje vanjskih investicija za daljnji razvoj. Kompanija je dosad rasla zahvaljujući vlastitim prihodima', kaže Gajšak, nakon nedavnog uspjeha uvjeren da postoji 'šansa za dolazak vanjskog kapitala i razvoja u nešto o čemu će svi govoriti i na što ću definitivno biti ponosan'. Također u 2022. planira ljudima pružiti užitak istraživanja STEM-a koje seže dalje od hardvera. 'Rado bih da napravimo aplikaciju za smartfon ili platformu pomoću koje ćemo STEM moći ponuditi svima, a ne samo onima koji si mogu priuštiti hardver. To je samo jedan od planova, no volim vjerovati da ćemo ga, nakon što provedemo dovoljno vremena u planiranju i analizi tržišta, na koncu uspjeti ostvariti.'