hado

[FOTO/VIDEO] Isprobali smo neobičan spoj: Futuristički sport koji nagrađuje gejmersku strategiju i fizičku spremu

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 03.10.2021 23:06
  • Objavljeno 03.10.2021 u 22:31
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

HADO, sport u proširenoj stvarnosti koji je nastao kao ostvarenje fantazije ljubitelja videoigre Street Fighter, danas ima turnire diljem svijeta, a odnedavno je dostupan i u Hrvatskoj

Prije dvadesetak godina, kad smo ostali suočeni s nevjerojatnom brzinom napretka tehnologije i digitalne zabave, ideja budućnosti okupane virtualnim krajobrazima bila je jedna od vizija kojima smo se rado zabavljali.

Premda danas šećemo ulicama koje zahvaljujući velikim ekranima na kojima se emitiraju reklame podsjećaju na optimističnu verziju 'Blade Runnera', uvlačenje tehnologije u svaki aspekt naših života dogodilo se puno suptilnije.

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/Boris Radošević

Nova era, novi sportovi

Nakon inicijalne fame vezane uz virtualnu i proširenu stvarnost tehnologija o kojoj smo svi govorili prije pet godina postala je svojevrsna niša koja nastavlja napredovati i nadopunjavati naš život na smislene načine - poput onog Hiroshija Fukude koji je 2014. svoju fantaziju o izvođenju pokreta hadouken iz videoigre Street Fighter doslovno pretvorio u mješavinu videoigre i sporta pod imenom HADO.

Izvor: Screenshot / Autor: Tenor GIF

Njegova je vizija sedam godina kasnije postala međunarodni sport u proširenoj stvarnosti, čiji igrači pomoću specijalne opreme igraju kombinaciju graničara i videoigre ispaljujući energetske kugle i štitove u želji da osvoje što veće količine bodova.

Igrači HADO-a nose opremu u vidu smartfona montiranog u specijalni nosač koji se stavlja preko očiju dok se za ispaljivanje i dizanje štitova koristi smartfon pričvršćen na ručni zglob.

Izvor: Društvene mreže / Autor: HADO

HADO je na prvi pogled jako sličan igri koju svi poznajemo - graničaru, a nadopunjava se dozom mehanika kakve susrećemo u popularnim videoigrama.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: HADO

Dodatne opcije, poput pojačavanja brzine kugli ili lakšeg punjenja metaka, omogućavaju igračima niz napadačkih i obrambenih strategija. Za gestikulacije i mehanike potrebno je malo navikavanja, nakon čega jednostavnost igre dolazi do punog izražaja. Već nakon dvije odigrane partije počeli smo razmišljati o tome kako postavke slične onima u RPG igrama iskoristiti za najveću učinkovitost.

Od svojeg uvođenja 2014., ova mješavina sporta i videoigre igra se u preko 26 zemalja te sakuplja igrače koji se četiri puta godišnje natječu na turnirima i osvajaju razne nagrade. HADO je odnedavno dostupan i u Hrvatskoj te se može zaigrati u Gaming areni u Ulici grada Vukovara 284 (Almeria centar).

Zabava za sve uzraste

'HADO je jako zanimljiv sport zato što spaja koncept proširene stvarnosti i kompetitivnog sporta', objasnio je demonstrator Mario Vrbanec, naglasivši kojim bi se dobnim skupinama ova igra mogla najviše svidjeti.

'HADO je kao sportska aktivnost zanimljiv i djeci i odraslima, odnosno svim uzrastima, a posebno poslovnim ljudima koji se nakon dugog radnog dana žele fizički pokrenuti, razgibati i pritom zabaviti, pod čime podrazumijevamo opcije poput teambuildinga, poslovnog druženja i manjih evenata', kaže.

  • +13
  • +10

HADO

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

HADO u Hrvatskoj

Što se razvoja HADO-a u Hrvatskoj tiče, prvotna ideja je demonstrirati igru što većem broju ljudi. S obzirom na to da smo iz prve ruke zaključili da je igra zabavnija nego što izgleda, uvjereni smo da je taj zadatak, kao i promocija na društvenim mrežama, jedan od primarnih ciljeva.

Nakon što dovoljno ljudi čuje za HADO i po mogućnosti ga isproba zastupnici u Hrvatskoj planiraju organizirati HADO akademiju i klubove s ciljem eventualnog odlaska na Europsko prvenstvo, na kojem se timovi natječu za novčane nagrade.

Izvor: Društvene mreže / Autor: HADO

Kako god gledali na HADO, jedna stvar je sigurna - ovaj spoj proširene stvarnosti i videoigre neobično rezonira sa sve popularnijom gejming kulturom te na zanimljiv način vrlo intenzivan sport pakira u format koji nagrađuje gejmersku strategiju i fizičku spremu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!