MOBILNI NOVITETI

[FOTO] Samsung službeno predstavio novi preklopni smartfon, upoznajte Galaxy Z Fold2

01.09.2020 u 16:04

Bionic
Reading

Korejski proizvođač je u sklopu virtualne prezentacije predstavio najnoviji Galaxy Z Fold2, uređaj koji nastoji smisleno savladati sve nedostatke prvog Folda

Sjećate li se Galaxy Folda? Samsung je, sukladno vremenima, njegovog nasljednika odlučio predstaviti u sklopu virtualne prezentacije Unpacked Part 2 gdje je, pored demonstracije uređaja, potanko objasnio što se zapravo nalazi ispod poklopca jednog od najskupljih smartfona kojeg su ikad izdali. Zahvaljujući hrpi informacija, sada znamo skoro sve o nasljedniku Galaxy Folda.

Nove značajke

Što se konkretni noviteta tiče, tu imamo nekoliko stavki. Za početak, dijagonala unutarnjeg ekrana je za trećinu inča veća te sad prekriva 7.6 inča. Umjesto ureza na gornjem desnom kutu, novi Fold ima rupicu rezerviranu za selfi kameru. Slična priča se nastavlja i na stražnoj strani gdje je skučeni ekran od 4.6 inča zamjenjen funkcionalnijim zaslonom od 6.2 inča sa pripadajućom mu rupicom za kameru.

Također valja naglasiti da Foldov glavni ekran sada koristi adaptivnu brzinu osvježenja koja zavisno od aplikacije do aplikacije radi do frekvencije od 120 Hz. Fold2 također ima poboljšanu šarku koja, kao i prošla, omogućava postupno zatvaranje na 3 razine te dodatno olakšava otvaranje.

Što se napretka na uređaju tiče, Samsung je iskoristio Flip Mod koji je predstavio sa Galaxy Z Flipom. Pomoću nje uređaj otvoren na 90 stupnjeva dobiva dodatne funkcije i elemente sučelja dok dio slike prikazuje na gornjem dijelu 'školjke'. Slične značajke protežu se i na ostatak sučelja koje korisnik prema potrebi može rasporediti na tri dijela. Ona, po želji, mogu zauzimati tri različite aplikacije ili nekoliko instanci iste. Značajka se proteže i na korištenje sadržaja, odnosno prijenos elemenata (slike, tekst) iz jedne aplikacije u drugu povlačenjem prsta, uz uvijet da su one međusobno kompatibilne.

Izgled i značajke

Uređaj dolazi u crnoj i brončanoj, a moguće ga je dodatno modificirati u obliku različitih rubova šarki. Potencijalni kupci tako mogu birati između metalik srebrne, metalik plave, metalik crvene i metalik zlatne.

Uređaj će težiti 282 grama, pokretat će ga isti procesor kao i Galaxy Note20 (podrška za 5G uključena), upogonjen je baterijom od 4500 mAh, a za snimanje fotografija i videa bit će zaslužna dva seta kamera. Selfiji na 6.2 inčnom vanjskom i 7.6 inčnom unutarnjem ekranu vršit će po jedna kamerica 10 MP, dok će glavnu ulogu imati modul od tri kamere smješten na vanjskom kućištu. Njega čine ultra širokokutna kamera od 12 MP, širokokutna kamera od 12 i teleobjektiv od 12 MP.

Što se veličine samog uređaja tiče, ona se malo promijenila. Smartfon je sada nešto dulji (128.2 mm u rasklopljenom modu) i neprimjetno niži (159,2 mm u rasklopljenom modu). Šarka je također tanja - 16.8 mm u odnosu na 17.1 mm na prošlom modelu.

  • +16
Samsung Galaxy Z Fold2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

Sve ovo zapravo objedinjuje dojam nadograđenog uređaja koji je, kroz retrospektivu, vjerojatno puno bliže viziji koju je Samsung osmislio dok je radio prvi Fold, no nije imao tehnologiju kojom to može postići na telefonu planiranom za serijsku proizvodnju.

Galaxy Z Fold2 bit će dostupan u mistično crnoj i mistično brončanoj boji od 18. rujna 2020., s predbilježbama od 1. rujna 2020. po cijeni od 15.499 kuna.