KRAJ PUTA

NASA-in satelit veteran sagorio nakon 54 godine kruženja oko Zemlje

01.09.2020 u 15:40

Bionic
Reading

Satelit OGO-1 lansiran je u rujnu 1964. godine, u sklopu prve u nizu od pet misija s ciljem prikupljanja podataka za bolje razumijevanje magnetnog okruženja Zemlje

Davno umirovljen satelit američke svemirske agencije NASA-e tijekom vikenda je sagorio u Zemljinoj atmosferi.

Satelit Orbiting Geophysics Observatory 1 (OGO-1) lansiran je u rujnu 1964. godine, u sklopu prve u nizu od pet misija s ciljem prikupljanja podataka za bolje razumijevanje magnetnog okruženja Zemlje.

Iako je prvi stigao do orbite, OGO-1 bio je zadnji koji ju je napustio. Kružio je besciljno oko Zemlje od 1971. godine, kad je umirovljen.

Njegov je pad bio neminovan. Naime, čestice u atmosferi sudaraju se sa svemirskim letjelicama i usporavaju ih, čak i kad se nalaze na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka.

Zbog usporavanja i djelovanja Zemljine gravitacije letjelica gubi na visini sve dok ponovni ulazak u atmosferu ne postane neizbježan.

Satelit težak 487 kilograma do kraja puta došao je 29. kolovoza. U atmosferu je ušao u večernjim satima, oko 25 minuta ranije nego što je bilo očekivano.

To se dogodilo oko 160 kilometara jugoistočno od Tahitija u južnom dijelu Pacifičkog oceana, gdje je i sagorio bez rizika po ljude, piše Space.