fantastičan prizor

[FOTO] Koliko smo zapravo mali: Ovako izgleda Zemlja promatrana iz orbite Saturna

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 20.09.2021 10:11
  • Objavljeno 20.09.2021 u 09:59
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Kompozitne slike poput ove stavljaju Zemlju i Mjesec u perspektivu koju mnogi zanemaruju. Sonda Cassini je na njoj prikazala svu veličanstvenost i veličinu našeg Sunčevog sustava

Na ovoj iznimno rijetkoj slici, koju je NASA-ina sonda Cassini snimila 19. srpnja 2013. pomoću širokokutne kamere, vide se prsteni Saturna, naš planet Zemlja i njezin prirodni satelit.

Zemlja iz perspektive Saturna

Zemlja iz perspektive Saturna

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Riječ je o samo jednom dijelu tridesettrodijelnog mozaika koji pokriva pogled prema cijelom sustavu Saturnovih prstena te na kojima se može vidjeti i on sam.

svemirska čarolija

Prekrasan pogled u svemir: Ovo su neke od najljepših fotografija dubokog svemira koje je snimio Hubble

Pogledaj galeriju
5

Svaki korak snimljen je različitim spektralnim filtrom, što je na kraju polučilo kolekciju od čak 323 slike - neke od njih snimljene su za znanstvene svrhe dok su druge poslužile za slaganje mozaika u prirodnim bojama.

Slika koju upravo gledate jedna je od onih na kojima se mogu vidjeti Zemlja i Mjesec. Naš planet, koji se u ovoj slici nalazi na oko 1,4 milijarde kilometara od Saturna, izgleda kao mala plava mrlja na desnom dijelu slike, a Mjesec možemo vidjeti kao izbočinu na njegovoj desnoj strani. Ostatak svijetlih točaka su okolne zvijezde, objašnjava NASA.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute