series 6 i se

[FOTO] Dva nova Apple Watcha ugledala su svjetlo dana. Što nam mogu pokazati?

16.09.2020 u 11:54

Bionic
Reading

Američki proizvođač predstavio je nekoliko novih proizvoda, među njima i novi Apple Watch Series 6, kao i Apple Watch SE. Pobrojali smo njihove najistaknutije značajke

Apple je tijekom predstavljanja Time Files predstavio najnovije iteracije popularnih Apple Watch uređaja. Za razliku od prijašnjih, u sezoni 2020. - 2021. dostupna su dva modela - skuplji Apple Watch Series 6 i jeftiniji Apple Watch SE.

Apple Watch Series 6 - dizajn i boje

Apple Watch Series 6 je po dizajnu vrlo sličan Apple Watchu Series 5. Štoviše, dizajn se nije uopće promijenio. Ono što je najlakše prepoznati su boje. Apple Watch Series 6 dolazi u četiri boje i tri materijala.

  • +19
Apple Watch Series 6 Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Aluminijske inačice dostupne su u crvenoj i plavoj (Product Red i Blue), dok verzija od nehrđajućeg čelika dolazi u zlatnoj i sivoj.

Ekran

Ekran Apple Watcha Series 6 dolazi u dvije dijagonale - 40 mm i 44 mm. Obje varijante koriste OLED panel osjetljiv na dodir i imaju intenzivniji Always On prikaz koji je, prema Appleu, 2 i pol puta svjetliji od onog prošle generacije.

Procesor

Apple Watch Series 6 pokreće novi S6 procesor koji, prema Appleu, premašuje performanse pete generacije sata za 20 posto. Dizajn procesora temeljen je na A13 Bionic čipsetu za iPhone, samo što je optimiziran za Apple Watch.

Zdravstvene značajke

Apple Watch Series 6 ima novi senzor sa crvenim svjetlom koji reflektira boju krvi i pomoću toga može pratiti razinu kisika. Apple Watch će koristiti specijalnu aplikaciju Blood Oxygen kojom će korisnik moći odraditi mjerenje na licu mjesta ili pratiti razinu dok spava.

Baterija

Series 6 ima iste performanse prošle generacije (Apple Watch Series 5), što je oko 18 sati. Ovo postiže uz stalno aktivne značajke poput aktivnog praćenja pulsa i razine kisika u krvi. Punjenje od 0 do 100 posto je također skraćeno sa 2.5 sata koliko je trebalo prošlom satu na 1.5 sat.

Apple Watch Family Setup

Novi Family Setup je, ukratko, mod za djecu koji roditelju daje mogućnost sinkronizacije Apple Watcha kojeg daje djetetu sa svojim iPhoneom - čak i ako oni nemaju iPhone. Family Setup radi na svim LTE Apple Watchevima od Series 4 prema gore. Softver također ima značajke poput blokiranja korištenja u određenom razdoblju (što pomaže pri koncentraciji pri učenju), kontrolu nad dostupnim aplikacijama, kao i provjeru lokacije.

Nova lica

Novi Apple Watch dolazi s novim WatchOS-om, što znači da dolazi i nekoliko novih lica. Još nije poznato koliko će lica raditi samo na najnovijoj verziji sata, no apsolutno smo sigurni da će biti bar nekoliko 'posebnih' kojima će Apple pokušati privući kupce željne ekskluzivnosti.

Novi Apple Watch SE

Vrlo važan dio prezentacije novih satova uključuje i Apple Watch SE, novi 'budžetni' Apple Watch koji dolazi s aluminijskim kućištem i nekolicinom probranih hardverskih značajki prošle generacije, odnosno Seriesa 5. Točnije, koristi njegov procesor i ekran Seriesa 4, odnosno nema Always On.

  • +6
Apple Watch SE Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Apple Watch SE ima verzije od 40 i 44 milimetra, dostupan je u sivoj, srebrnoj i zlatnoj, a startni model košta 279 dolara. Apple ga reklamira kao sat za starije članove obitelji i djecu, no iskreno, uvjereni smo da će uređaj velik broj ljubitelja pronaći i među kupcima koji žele malo uštedjeti.

Solo Loop

Posljednji vrlo bitni novitet kod Seriesa 6 su novi remenčići. Premda standardna edicija koju ćemo vjerojatno dobiti u Hrvatskoj dolazi sa platnenim i silikonskim remenom s kopčom, oni koji žele malo više moći će kupiti novi Solo Loop koji je u principu savitljiva narukvica bez kopče. Solo Loop dolazi u nekoliko boja i dva modela - silikonski i pleteni.

Dostupnost

Apple Watch Series 6 i Apple Watch SE bit će dostupni u SAD-u od 18. rujna. Datum dolaska u Hrvatsku još nije poznat.

  • +35
Apple Time Files Izvor: Screenshot / Autor: Apple