show u parizu

Fantastični 'leteći vojnik' zabezeknuo je i svjetske čelnike - jesmo li svjedočili budućnosti ratovanja ili je to sve samo dobar spektakl?

20.07.2019 u 19:31

Bionic
Reading

Francuski inovator Franky Zapata u Parizu je pred oduševljenom gomilom demonstrirao minijaturnu leteću platformu o kakvoj smo sanjali kada smo u osamdesetima zamišljali vojnike budućnosti. Radi li se zbilja o evoluciji borbenih tehnologija ili ostvarenju još jednog dječačkog sna o letećem skateboardu? Razgovarali smo o tome s analitičarom portala Obris Igorom Tabakom

Francuski inovator Franky Zapata uspio je potpuno oduševiti promatrače tijekom Dana pada Bastille spravicom koja bi mogla promijeniti način na koji gledamo moderno ratovanje. Letjelica pod imenom Flyboard Air samo je jedan od uređaja koji su krajem prošlog vikenda demonstrirali doseg europske vojne suradnje.

Razlog zbog kojeg je Zapata privukao najveću pozornost javnosti možda leži u činjenici da njegova letjelica, koja izgleda kao pomoćni stolac s mlažnjakom, podsjeća na vizije vojnika budućnosti, kakvima smo se divili u starim znanstvenofantastičnim filmovima.

Flyboard je, podsjetimo, samo jedno od tehnoloških rješenja iz radionice francuskog inovatora i bivšeg prvaka u jetskiju. Njegova 'vodena' verzija Flyboard prošle godine oduševila je surfere i obožavatelje vodenih sportova te je bila svojevrstan 'vodeni flyboard' kojim se letjelo iznad vodene površine i danas se koristi za trening letenja na novoj inačici vozila.

Flyboard Air je manji, kompaktniji te već plijeni pažnju javnosti i medija diljem svijeta. U Francuskoj su Zapatu zbog impresivnih akrobacija iznad oduševljene publike nazvali 'francuskim Jamesom Bondom'.

Leteći vojnik Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako god ga zvali, Zapata je s kacigom na glavi i praznom puškom u rukama letio iznad Champs-Elyseesa, samo da bi se graciozno zaustavio i još jednom izazvao pljesak. Cijeli događaj promatrali su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel te britanska premijerka Theresa May.

Tijekom razgovora na radiju France Inter, ministrica oružanih snaga Florence Parly rekla je da se Flyboard Air može koristiti kao 'leteća logistička platforma ili kao platforma za napad'. Ovo je vrlo velik napredak u odnosu na prvu demonstraciju Flyboarda 2016., kada je oborio Guinnessov svjetski rekord u najdaljem kontinuiranom letu na hoverboardu pokrivši 2252 metra, odnosno deset puta veću udaljenost od prijašnjeg rekordera.

Druge primjene

Kreator Flyboarda osmislio je letjelicu kao prijevozno sredstvo s puno više namjena od onih vojne prirode, premda je prilično jasno da prije svega želi privući pažnju vojnih investitora. Druge primjene uključuju mogućnost popravljanja visokih i nedostupnih konstrukcija, brzu intervenciju na prometno zagušenim mjestima ili pristup žrtvama katastrofa koje su se našle na visokim i opasnim mjestima. Zapata je potencijalnim klijentima spreman prirediti personaliziranu demonstraciju, uz raspravu o vrstama goriva, buci, tehnološkim značajkama uređaja te konačno - u slučaju da se radi o vojsci - može demonstrirati ispaljivanje iz različitih vrsta vatrenog oružja.

TEHNO PROGNOZA

Kakva nas tehnološka budućnost očekuje u 2019. godini? Evo što predviđaju stručnjaci

Pogledaj galeriju

O čemu se zapravo radi?

'Uređaji poput Flyboarda Air nisu ništa novo', za tportal je komentirao Igor Tabak, analitičar portala Obris. Kako kaže, medijski spektakl koji je slijedio Zapatinu prezentaciju nije nešto što će koncept modernog sukoba preokrenuti naglavačke. 'Riječ je o spravi koja bi mogla imati potencijalnu primjenu, poput brzog transporta vojnika s jedne obale rijeke na drugu ili prebacivanja grupe specijalaca iza neprijateljskih linija, no valja naglasiti da ona ima i velik broj ograničenja', tvrdi tportalov sugovornik. Premda potisnim motorom pokretana platforma može letjeti preko dva kilometra i ima nosivost od 200 kilograma, ona i dalje predstavlja nekoliko izazova.

'Kao prvo, svaki vojnik koji bude koristio Flyboard morat će proći posebnu obuku. Zapata je demonstrirao uređaj bez ijednog komada opreme (osim puške). Pravi vojnik će sa sobom nositi teški ruksak i opremu koja će pri letu otežavati održavanje ravnoteže', komentirao je Tabak. Također valja uzeti u obzir to da je vojnik koji leti na Flyboardu iznimno ranjiv i vidljiv te da se letjelica isplati koristiti uglavnom u noćnim uvjetima i to na mjestima na kojima buka motora neće otkriti njegovu lokaciju.

'S druge strane, vojske uvijek vole eksperimentirati. Jedno od najmoćnijih oružja je faktor iznenađenja, odnosno taktika ili tehnologija kojom se uspješno zaobilazi ili nadvladava neprijateljska obrana. Flyboard bi možda mogao pronaći konkretnu vojnu svrhu, premda sumnjam da će ikad doživjeti išta slično masovnoj primjeni', zaključio je tportalov sugovornik.