ALGORITAM NE MOŽE SVE

Facebook se ispričao svim korisnicima

30.12.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Mark Zuckerberg i društvo po tko zna koji put dobili su lekciju o tome kako se ne može baš sve riješiti dobrim algoritmom

Iz najveće društvene mreže na svijetu oglasili su se isprikom nakon što jedan korisnik u godišnjem pregledu dobio i fotografiju nedavne preminule kćerke. A bilo je još takvih pritužbi.

Značajka Year in Review je puštena u promet netom prije Božića. Omogućuje automatski odabir fotografija, postova i drugog sadržaja objavljenog tijekom godine, koji slaže u zgodan pregled koji možete sami uređivati i prisjetiti se što ste sve radili, gdje ste bili i tome slično.

Automatski bira i izbacuje i fotografiju koja je privukla puno komentara te ju koristi kao naslovnu. Mnogima je ta fotografija probudila dobre uspomene na sretan događaj. No, neke je vratila u bolne i neugodne trenutke.


To se dogodilo web dizajneru Ericu Meyeru, koji je u svom blogu napisao kako mu je Facebook ponudio fotografiju kćerke Rebecce, koja je umrla tijekom ove godine. 'Da, takva je bila moja godina. (...) Ipak, bilo je grubo podsjetiti me silom na to. Znam, naravno, kako je to djelo algoritma i da nije bilo namjerno. Ta nehotična okrutnost algoritma rezultat je računalnog koda koji dobro funkcionira u većini slučajeva', naveo je Meyer.

U idućem postu obavijestio je čitatelje kako mu se javio direktor proizvoda za Year in review Jonathan Gheller i osobno mu se ispričao.

Spisateljica Julieanne Smolinski podijelila je svoje iskustvo: godišnji pregled njenog bivšeg dečka, u kojem se našla njegova kuća u plamenu. Facebooku je predložila da omogući ručni odabir fotografija, kao i pregled prije objavljivanja.

Evo još nekoliko pritužbi:




Značajka je već doživjela promjene zbog pritužbi - natpis na kraju prezentacije 'It’s been a great year! Thanks for being a part of it.' zamijenjen je neutralnijim izrazom 'See you next year!'

Izvor:Guardian