KONTROVERZNA OPCIJA

Facebook pod istragom zbog prepoznavanja lica

08.06.2011 u 14:57

Bionic
Reading

Facebook je jučer globalno uključio novu opciju za tagiranje fotografija, koja korisnicima pomaže automatski sugerirajući lica njihovih prijatelja. Činjenica da je ta opcija automatski uključena svim korisnicima bez posebne najave nije se svidjela mnogima, a posebno regulatorima za privatnost podataka Europske unije

Facebook ovu opciju testira već nekoliko mjeseci, a sada ju je konačno odlučio uključiti za većinu korisnika i to - kao što to obično radi - bez posebnog upozorenja, popraćeno samo tekstom na službenom blogu.

Međutim, automatsko prepoznavanje lica (iako proces nije posve automatiziran, naime korisnik i dalje mora sam potvrditi da li se na slici nalazi upravo ta osoba ili ne) mnogima ne zvuči kao dobra ideja.

Među njima je i Gerard Lommel, luksemburški član 'Radne skupine za zaštitu podataka prema članku 29' Europske unije: 'Tagiranje ljudi na fotografijama ne bi se smjelo događati bez privole korisnika i ne bi smjelo biti uključeno automatski.'

Regulator za zaštitu privatnosti podataka Europske unije zbog toga će pokrenuti istragu protiv Facebooka. 'Moramo pojasniti Facebooku da se (ova opcija) ne smije uključiti na ovakav način', kaže Lommel.

Pogledajte kratki video koji objašnjava kako isključiti ovu opciju.