TEHNO SAVJETI

Spriječite štete: Evo kako zaštititi elektroničke uređaje u slučaju oluje

25.07.2023 u 13:23

Bionic
Reading

Protekla dva tjedna u Hrvatskoj svjedočimo jakom grmljavinskom nevremenu popraćenom munjama, kišom, tučom i snažnim vjetrom. Osim što je važno da prije svega zaštitimo sebe, također je tijekom oluje važna zaštita elektroničkih uređaja jer može spriječiti ozbiljna oštećenja koja mogu uzrokovati prenaponski valovi izazvani munjom

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste osigurali svoje elektroničke uređaje tijekom oluje:

Isključite sve uređaje iz struje prije nego što se oluja približi. To uključuje televizore, računala, telefone, kućanske aparate i ostale uređaje koji su priključeni na struju.

Zaštitnici od prenapona: ako ne možete isključiti uređaje, koristite zaštitnike od prenapona. Ti uređaji usmjeravaju prenapone uzrokovane munjom prema uzemljenju, štiteći vaše uređaje od oštećenja. Postavite zaštitnike od prenapona između električnih uređaja i utičnica.

Instalirajte cjelovit sustav zaštite od munje: Ako želite dodatnu zaštitu za cijeli dom, razmislite o instalaciji cjelovitog sustava zaštite od munje. Ovaj sustav uključuje zaštitnik od prenapona koji se postavlja na ulaz struje u kuću, čime se sprječava ulazak prenaponskog vala u unutarnji električni sustav.

Isključite uređaje s antenama: ako koristite antene za TV ili radio prijem, isključite ih tijekom oluje. Ove antene mogu privući munje, što može uzrokovati oštećenja na elektroničkim uređajima koji su povezani s antenama.

Koristite aplikacije za upozorenje na oluju: instalirajte aplikacije na svoje pametne telefone koje će vas upozoriti na moguće oluje i munje u vašem području. Na taj način možete unaprijed isključiti ili zaštititi svoje uređaje prije nego što stigne oluja.

Razmislite o korištenju vatrostalnih kutija: ako imate važne dokumente ili dragocjene elektroničke uređaje, razmislite o njihovom čuvanju u vatrostalnim kutijama tijekom oluje. To može pomoći u zaštiti vaših vrijednih stvari od potencijalne štete.

Provjerite osiguranje: proučite svoje osiguranje kako biste bili sigurni da su vaši elektronički uređaji pokriveni u slučaju oštećenja uzrokovanog olujom ili munjom.