NAKON 17 GODINA

EU aktivirao sustav Galileo, što to točno znači za nas?

15.12.2016 u 12:42

Bionic
Reading

Europska komisija priopćava kako europski satelitski navigacijski sustav Galileo od 15. prosinca postaje dostupan za korištenje tijelima javne vlasti, poduzećima i građanima. Nakon 17 godina problema - što tehničke, što financijske prirode - sustav je stigao s obećanjem nikad boljih lokacijskih mogućnosti

Od prosinca 2016. u orbiti se nalazi 18 od planiranih 30 satelita koji će činiti europski globalni satelitski sustav. Pune mogućnosti sustava očekuju se 2019., a do 2020. godine sustav bi trebao biti kompletiran s 30 satelita, od čega je šest aktivnih rezervnih. Za sada je, zahvaljujući interoperabilnosti, sustav povezan i nadopunjen GPS-om, no do konca projekta će biti riječ o potpuno samostalnom i preciznijom rješenju.

'Preciznost pri određivanju zemljopisne lokacije s Galileom će se povećati deset puta, što će utrti put sljedećoj generaciji tehnologija temeljenih na lokaciji: autonomnim automobilima, povezanim uređajima i pametnim gradskim uslugama. Europskim bih poduzetnicima danas želio poručiti sljedeće: zamislite što sve možete učiniti s Galileom – ne čekajte, inovirajte!' izjavio je Maroš Šefčovič, potpredsjednik Komisije zadužen za energetsku uniju.

Sustav će biti besplatan za korištenje pri nižoj lokacijskoj razlučivosti (unutar metra), dok će ona koju se plaća biti precizna do čak nekoliko centimetara.


Europska komisija očekuje kako će u konačnici projekt biti vrlo bitnog komercijalnog karaktera, dodavši 90 milijardi eura u ekonomiju unutar prvih 20 godina rada. Izjavom o početnim uslugama koju će Europska komisija službeno predstaviti u Bruxellesu u četvrtak, 15. prosinca, sustav Galileo počinje, u suradnji sa sustavom GPS, pružati sljedeće besplatne usluge:


Podrška u hitnim operacijama. Otkrivanje osobe izgubljene na moru ili u planinama danas može trajati satima. Uslugom traganja i spašavanja (SAR) omogućit će se brže pronalaženje i spašavanje osoba koje upute poziv za pomoć s radiofarova s podrškom za Galileo jer će se vrijeme otkrivanja skratiti na samo 10 minuta. Naknadno poboljšanje te usluge trebalo bi uključivati slanje obavijesti pošiljatelju hitnog poziva da je lociran te da pomoć stiže.

Točnija navigacija za građane. Otvorena usluga sustava Galileo besplatna je tržišna usluga za određivanje položaja i vremena te za navigaciju koju mogu upotrebljavati čipovi s podrškom za Galileo u pametnim telefonima ili sustavima za navigaciju u automobilima. Na tržištu je od jeseni 2016. dostupan niz takvih pametnih telefona koji se sada mogu koristiti signalima za točnije određivanje položaja. Do 2018. Galileo će biti dostupan i u svakom novom modelu vozila na europskom tržištu te će pružati poboljšane navigacijske usluge za niz uređaja i omogućiti uporabu sustava eCall za hitne intervencije. Poboljšana točnost pri određivanju položaja bit će osobito korisna osobama koje upotrebljavaju navigacijske uređaje u gradovima, gdje visoke zgrade često mogu blokirati satelitske signale.

Bolja vremenska sinkronizacija za kritične infrastrukture. Satovima visoke preciznosti sustava Galileo omogućit će se stabilnija vremenska sinkronizacija bankovnih i financijskih transakcija, telekomunikacijskih mreža i mreža za distribuciju energije kao što su pametne mreže. To će pridonijeti njihovu učinkovitijem radu.

Pouzdane usluge za tijela javne vlasti. Galileo će jednako tako putem javne regulirane usluge pružati podršku tijelima javne vlasti kao što su službe civilne zaštite, službe humanitarne pomoći, carina i policija. Korisnicima u državnim tijelima u izvanrednim će ili kriznim situacijama na nacionalnoj razini (npr. u slučaju terorističkih napada) pružati posebno stabilne i u potpunosti šifrirane usluge kako bi se osigurao njihov kontinuitet.