FUTURIZAM

Elon Musk komunikaciju s računalima usporedio s glasanjem kitova: To je umjetnoj inteligenciji nezamislivo sporo

30.08.2019 u 11:47

Bionic
Reading

Elon Musk tvrdi da će naša brzina komunikacije umjetnoj inteligenciji budućnosti zvučati nezamislivo sporo: 'Zvučat ćemo im slično kao što nama zvuče kitovi'

Između ljudskih bića i računala postoje brojne jezične barijere - dok mi komuniciramo glasovnim govorom, tekstom i slikama - svi ti unosi su puno sporiji od komuniciranja sirovim podacima. Računala, s druge strane, vrijeme percipiraju puno drukčije od nas zato jer brže obrađuju podatke nego što to mogu ljudi, prenosi Business Insider. Ovo su teme koje svakodnevno brinu Elona Muska.

'Računalu je milisekunda prava vječnost, dok nama ona ne znači ništa' rekao je izvršni direktor SpaceX-a, Neuralinka i Tesle tijekom panela o umjetnoj inteligenciji u Šangaju. 'Ljudski govor računalu zvuči kao vrlo sporo hroptanje, nešto slično glasanju kitova i to zato jer je to naša brzina prijenosa podataka - nekoliko stotina bitova po sekundi, možda par kilobytea ako baš želimo biti velikodušni.'

Musk je, pretpostavlja izvor, ovime nastojao objasniti da ljudske metode komunikacije poput govora i gestikulacija postoje za komuniciranje s drugim ljudskim bićima. Kada takvo što apliciramo na 'razgovor' s računalom, te metode postanu neadekvatne.

Računala, s druge strane, komuniciranju podacima puno brže od nas - 'na razini terabajta' prema Muskovim riječima. Upravo ta komunikacijska razlika mogla bi postati velikim problemom za budućnost komunikacije među ljudima i umjetnim inteligencijama - nešto poput pokušaja stabla da razgovara s ljudima.

'Računalu će to postati dosadno, ako već ništa drugo' kaže Musk. 'Osjećat će se kao kad se mi osjećamo kada razgovaramo sa stablom'.