ZBOG PROVOKACIJE

Ekipa Top Geara 'kamenovana' u Argentini

03.10.2014 u 16:24

Bionic
Reading

Najpopularnija automobilska emisija, BBC-ev Top Gear te poglavito voditelj Jeremy Clarkson poznati su po kontroverznim situacijama koje izazivaju gdje god se pojave. Ovaj put su možda ipak otišli malčice predaleko

Britanski trio snimao je specijal u Argentini što, osim uobičajene strke među automobilskim entuzijastima, ne bi izazvalo previše pažnje da Clarksonov Porsche 928 nije imao registarske tablice H982 FKL.

Alfanumeričke oznaka za koju se producenti Top Gear kunu da je puka slučajnost lokalnom je stanovništvu, političarima i vojnim veteranima malo previše aludirala na provokaciju.

Drugog travnja 1982., Argentina i Velika Britanija sukobile su se oko Falklandskog otočja. Argentina, koja i danas ove otoke naziva Malvinima, izgubila je, a u sukobu je poginulo 255 britanskih i 649 argentinskih vojnika.

Lokalne vlasti pokrajine Tierra del Fuego tražile su od Britanaca da napuste njihovu zemlju, a premda je ekipa Top Geara pristala, na putu prema Čileu kolonu su kamenovali stanovnici Tolhuina. Osim materijalne štete na automobilima, koji su kasnije ostavljeni uz cestu, lakše ozljede zadobio je i argentinski tehničar koji je pomagao na setu.