klinička ispitivanja

Dva cjepiva štite majmune od zaraze koronavirusom. Mogu li zaštititi i ljude?

31.07.2020 u 13:13

Bionic
Reading

U stručnom časopisu Nature objavljena su dva rada u kojima se objašnjava kako su ekpreimenti na rezus mamakijima pokazali da potencijalna cjepiva pružaju zaštitu od novog koronavirusa SARS-CoV-2

Dva cjepiva pokazala su da mogu zaštititi majmune izložene SARS-CoV-2, virusu koji uzrokuje COVID-19. Prvo je testirala kompanija Johnson & Johnson i riječ je o cjepivu u jednoj dozi, napravljenom od adenovirusa, virusa koji izaziva obične prehlade. To je cjepivo pružilo djelomičnu ili potpunu zaštitu od infekcije SARS-CoV-2 u dišnim putevima, što se smatra potrebnim za sprečavanje prenošenja i bolesti kod ljudi.

Drugo, takozvano oksfordsko cjepivo, također temeljeno na adenovirusu, smanjilo je opterećenje virusa u tekućini iz pluća majmuna, a kod cijepljenih životinja nije primijećena upala pluća.

Sigurno i učinkovito cjepivo protiv SARS-CoV-2 globalni je prioritet. Vakcine zasnovane na vektoru koriste fragmente ciljnog patogena kako bi potakli imunološki odgovor. Adenovirusi, skupina virusa povezana s bolestima poput blagih prehlada, djelotvorni kad trebaju napasti ljudske stanice. Pokazalo se da su cjepiva zasnovana na adenovirusnom serotipu 26 (Ad26) inducirala imunološki odgovor na različite patogene i kod primata i kod ljudi.

Djelomična ili potpuna zaštita

Dan Barouch i njegovi kolege razvili su seriju Ad26 vektora koji kodiraju različite inačice proteina SARS-CoV-2 i prikazali rezultate testova na 52 odrasla rezus makakija. U članku, objavljenom u časopisu Nature autori su pokazali kako ta cjepiva izazivaju imunološki odgovor.

Uz to, cjepiva nude djelomičnu ili potpunu zaštitu od infekcije SARS-CoV-2 u respiratornom traktu. Cjepivo s najboljim učinkom, Ad26-S.PP ili Ad26.COV2.S, sada je ušlo u fazu kliničkih ispitivanja.

Snažni odgovori postignuti su već nakon jedne doze. Jednokratno cjepivo protiv SARS-CoV-2 imalo bi praktične prednosti u odnosu na cjepivo s više doza, no autori smatraju da bi davanje dvije doze Ad26-S.PP cjepiva stvorio jači imunološki odgovor.

Oksfordsko cjepivo smanjuje virusni teret

Drugi članak, također objavljen u časopisu Nature, govori o cjepivu ChAdOx1 nCoV-19 koje se trenutno podvrgava kliničkim ispitivanjima na ljudima u Velikoj Britaniji. Ovo, u javnosti poznato kao oksfordsko cjepivo, izaziva imunološki odgovor i smanjuje virusni teret makakija izloženih koronavirusu SARS-CoV-2.

Otkriveno je da cjepivo štiti makakije od upale pluća izazvane Covidom-19. Preliminarni rezultati ovog istraživanja korišteni su za olakšavanje početka kliničkih ispitivanja cjepiva na ljudima.

ChAdOx1 nCoV-19 je stvoren od oslabljenog adenovirusa čimpanze. Vincent Munster i njegovi kolege izvještavaju o učinkovitosti ovog cjepiva protiv SARS-CoV-2 u rezus makakijima. Oni pokazuju da je pojedinačna doza ChAdOx1 nCoV-19, koja je šest majmuna dobilo 28 dana prije izlaganja koronavirusu, učinkovita u sprječavanju oštećenja pluća i drastično smanjuje virusni teret.

Drugih šest makakija dobilo je dvije doze cjepiva, 56 i 28 dana prije zarano što su zaraženi, što je povećalo imunološki odgovor. Cjepljene životinje nisu pokazale znakove upale, što je zabilježeno u nekim pretkliničkim studijama cjepiva protiv SARS-CoV.

Ovaj nalaz ukazuje da ChAdOx1 nCoV-19 možda ne sprečava infekciju ili prijenos virusa, ali može ublažiti bolest. Studija je dovela do kliničkih ispitivanja cjepiva ChAdOx1 nCov-19, na kojima je od početka srpnja obuhvaćeno više od 8000 volontera.