PRONAŠLI RUPU

Drski prevaranti s lažnim iPhoneima oštetili Apple za gotovo milijun dolara

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 08.04.2019 13:09
  • Objavljeno 08.04.2019 u 12:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U prijevaru s lažnim iPhoneima kineski studenti uključili su prijatelje i rodbinu, a jedan od njih i - vlastitu majku

Prijevara je bila jednostavna: pošaljete lažni iPhone Appleu, tvrdeći kako se uređaj odbija uključiti i kako je pod jamstvom. Zauzvrat dobijete original kao zamjenu.

Toga su se, tvrde vlasti u američkoj saveznoj državi Oregon, domislila dva studenta - Quan Jiang i Yangyang Zhou. Dok ih nisu razotkrili uspjeli su slanjem stotina lažnih smartfona na zamjenu oštetiti Apple za gotovo 900 tisuća američkih dolara. Prijevarom dobivene zamjenske uređaje su prodavali u inozemstvu i prisvajali dio zarade.

PROGNOZE I GLASINE

Pogledajte što se sve priča o novom iPhoneu

Pogledaj galeriju
6

Istraga je otvorena prije dvije godine, nakon što su carinici zaplijenili nekoliko isporuka pametnih telefona izrađenih u Kini, koji su u Sjedinjene Države pristiglih iz Hong Konga. Naizgled je bila riječ o Appleovim proizvodima, ali su vlasti posumnjale u njihovu autentičnost zbog pakiranja i načina isporuke.

Krajnje odredište bilo je adresa na kojoj je stanovao Zhou. Istragom je otkriveno kako je riječ o uvoznoj operaciji u kojoj je sudjelovao i Jiang, Zhouov susjed u gradu Corvallisu, oko 120 kilometara južno od Portlanda.

U pomoć priskočila i - majka

U suradnji s Appleom istražitelji su ustanovili kako je Jiang na svoje ime, adresu i obične e-pošte te IP adresu poslao 3069 pritužbi zbog toga što nije mogao napuniti iPhone i zatražio zamjenski uređaj.

Apple iPhone XS

Izvor: Apple / Autor: Apple

Jabučari su odbili više od 1500 tih zahtjeva, ali su ostale prihvatili i poslali traženi uređaj. Zašto? Pa, proces zamjene počeo bi prije no što bi tehničari uspjeli otkriti kako imaju posla s lažnjacima.

Jiang je istražiteljima priznao kako je lažno prijavio oko 2000 uređaja tijekom 2017. godine. Angažirao je rodbinu i prijatelje u SAD-u kako bi mu pomogli u prijevari, kao i suradnika u Kini koji je preprodavao zamjenske uređaje i novac davao Jiangovoj majci, koja još uvijek živi u Kini. Ona bi taj novac uplaćivala na bankovni račun do kojeg je Jiang mogao doći u SAD-u.

TEHNO PREGLED

Tražite veliki smartfon? Razmislite o jednom od ovih 10 šampiona

Pogledaj galeriju
11

Tijekom pretresa Jiangove kuće pronađeno je, između ostalog, više od 300 lažnih Appleovih pametnih telefona. Kako je svaki iPhone koštao 600 američkih dolara, ukupni gubitak za Apple procijenjen je na 895.800 USD.

Apple nije jedina tvrtka koju su ovako nasamarili. Jedan je Litvanac nedavno priznao kako je izmuzao više od stotinu milijuna dolara od Facebooka i Googlea šaljući im lažne račune.

U ovom slučaju oba počinitelja su kineski državljani koji su legalno boravili u SAD-u sa studentskim vizama. Jiang je optužen za trgovinom krivotvorenom robom i prijevaru, a Zhou za podnošenje lažnih ili obmanjujućih informacija na izvoznoj deklaraciji, piše New York Times.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!