JACK DORSEY

Donedavno je planirao živjeti u Africi, a sad osniva dobrotvorni fond od milijardu dolara: Prisjetili smo se najzanimljivijih stvari o šefu Twittera

12.04.2020 u 14:45

Bionic
Reading

Jack Dorsey je, kao i većina najbogatijih tehno mogula na svijetu, prilično ekscentrična osoba koja pola pažnje privlači naoko spontanim ispadima na Twitteru, a pola osobnim navikama i životom kakav si malo tko može priuštiti. Njegov najnoviji potez uključuje odustajanje od puta u Afriku i osnivanje masivnog fonda za pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa

Twitterov direktor i osnivač Jack Dorsey nedvojbeno je jedan od zanimljivijih milijunaša moderne tehno scene. Njegove avanture u Silicijskoj dolini uključuju osnivanje jedne od najvećih društvenih platformi na svijetu 2006., otkaz koji je dobio godinu kasnije, povratak na mjesto direktora 2010. te nedavnu kampanju u kojoj se s kolegama 'borio' protiv hrpe robota koji su okupirali Twitter. Prošle godine najavljivao je da će živjeti u Africi, a sad je posramio ostale tehno lidere najavom donacije od milijardu dolara borbi protiv koronavirusa.

Šef Twittera, doduše, nije samo poznat po turbulentnoj poslovnoj karijeri i donacijama. Dorsey privlači hrpu pažnje neobičnim navikama poput ledenih kupki i posta zbog kojeg jede samo jedan obrok dnevno. S druge strane, on također ne zazire od uobičajenih milijunaških poroka poput dejtanja sa supermodelima i kupovine astronomski skupih sportskih automobila.

Presudni trenuci karijere

Korijen Dorseyjeva trenutnog statusa bio je jednostavan prototip softvera za BlackBerry, a razvio ga je kako bi se prijateljima mogao javljati putem smartfona, no s obzirom na to da se ideja nije svidjela nijednoj kompaniji, odlučio je cijelu stvar odgoditi to daljnjega. U međuvremenu se zaposlio u blogging kompaniji Odeo te je upoznao kolege koji će mu se kasnije pridružiti u Twitteru.

Odeo je 2006. zatvorio vrata, nakon čega se Dorsey u cijelosti posvetio razvoju svojeg izvornog projekta Twittera. Kako bi svoj identitet učinio jednostavnijim i prepoznatljivim, na društvenoj mreži imao je jednostavan nadimak i handle @Jack.

Put do milijardi

Zanimljiva stvar vezana uz domenu Twitter bila je njezina cijena - Dorsey i njegovi kolege kupili su je za 7000 dolara. Nakon što je u tridesetoj postao šefom Twittera 'vječiti buntovnik' odlučio je maknuti piercing s nosa i navući odijelo, što mu se jako svidjelo, s obzirom na to da je ubrzo nakon toga počeo razmišljati o ulasku u modnu industriju. Godinu dana nakon osnivanja Twittera njegov direktor polako je počeo smanjivati svoj aktivni udio u njegovom razvoju. Godine 2011. Dorsey je održao prvi javni forum na Twitteru te je razgovarao s tadašnjim predsjednikom SAD-a Barrackom Obamom.

Prijelomni trenutak njegove karijere dogodio se one sekunde kada je kompanija odlučila postati javnom, nakon čega je preko noći postao milijunašem. Forbes je 2014. proračunao da Dorsey vrijedi 2,2 milijarde dolara, dok je do prošlog ožujka dosegao vrtoglavih 5,1 milijardu dolara, unatoč službenoj plaći koja trenutno iznosi manje od dva američka dolara.

Jedan radni dan tjedno

Premda oduvijek održava imidž alternativca, Dorsey i dalje jako dobro zna što mu novac (odnosno, hrpa novca) može pružiti. U garaži mu je naime parkirana najopremljenija verzija BMW-a serije 3, koju (njegovim riječima) ne voli baš puno voziti. 'BMW je jedini auto koji vozim zato što mislim da je riječ o najboljem automobilu na svijetu...', komentirao je.

Također je navodno iskeširao 9,9 milijuna dolara za kuću na obali u ekskluzivnom Seacliffu na području El Camino Del Mar u San Franciscu. Kuća ima jako dobar pogled na most Golden Gate, a koji Dorsey smatra 'veličanstvenom demonstracijom dizajna'. U tom prizoru šef Twittera može nesmetano uživati jer ima jedan radni dan tjedno (četvrtak) te ga uglavnom odradi preko laptopa koji drži u kuhinji.

  • +5
Direktor Twittera Jack Dorsey Izvor: Profimedia / Autor: Jeff Gilbert / Shutterstock Editorial

Dobar prijatelj Elona Muska

Što se odnosa s drugim zvijezdama tehno scene tiče, Dorsey ima jako dobro mišljenje o Elonu Musku i naziva ga omiljenim tviterašem, rekavši da su njegove objave 'usredotočene na rješavanje egzistencijalnih problema i dijeljenje otvorene forme mišljenja' te naglasivši da Muskov temperament samo doprinosi njihovoj zanimljivosti. Musk je odgovorio jednostavnim tvitom u kojem je napisao 'Twitter je super' te tome pridružio tonu nepovezanih emotikona.

Bizarne navike

Život na visokoj nozi uključuje i upoznavanje s neobičnim navikama drugih tehno mogula, poput Zuckerberga koji je Dorseyju, citiramo, na roštilju ponudio meso koze koju je sam ubio. Dorsey je pristojno odbio tu ponudu. Ovo ne govori baš puno o njegovim prehrambenim navikama inspiriranim guruom koji je svojevremeno tvrdio da cjepiva uzrokuju autizam. Dorsey naime jede samo jedan obrok dnevno i posti vikendom. Svojevremeno je tijekom jednog od intervjua rekao da je prvog vikenda bez hrane doslovno halucinirao, no da se kasnije potpuno naviknuo. Jesmo li spomenuli da obožava ledene kupke? Da, Dorseyjeva dnevna rutina prilično je drukčija od većine onih za koje smo čuli.

Javnost ga je, naravno, optužila zbog bizarnih praksi jer je samim govorom o njima, citiramo, 'promovirao poremećaje u prehrani'.

Što se slobodnog vremena tiče, šef Twittera jako voli putovati, što često dijeli s hrpom sljedbenika. Tako je posjetio japanskog predsjednika i promovirao turističku scenu Mjanmara te ga je hrpa ljudi dočekala na nož jer poticanjem turizma neizravno pomaže vladi koja već dugo vremena gaji mržnju prema etničkoj skupini Rohindžama.

Selidba u toplije krajeve

Dorseyjeva bizarna najava o selidbi u Afriku uslijedila je nakon što je proputovao Etiopiju, Ganu, Nigeriju i jug Afrike. Njegova ambiciozna objava u kojoj je rekao da će 'Afrika definirati budućnost (pogotovo onu bitcoina)' definitivno nije dobro prošla kod investitora Twittera koji su već dulje vrijeme prigovarali govoreći da Dorsey ne radi dovoljno kao direktor kompanije.

'Nisam siguran kada, ali u 2020. oživjet ću ondje tri do šest mjeseci', napisao je u objavi, dodatno razbjesnivši već užasnute investitore. Kao što su i mnogi pretpostavili, nakon te pohvale na Twitteru našao se pod paljbom jednog od najvećih Twitterovih investitora - Elliot Managementa, odnosno njihovog šefa Paula Singera, koji je, prema izvješću Bloomberga i CNBC-a, tražio Dorseyjevu ostavku.

Elliot Management je, podsjetimo, američki hedge fond težak 40 milijardi dolara koji zahvaljujući udjelu u Twitteru ima velik utjecaj na upravne poteze kompanije. Elliot Management i njihov predsjednik Paul Singer bili su iznimno nezadovoljni Dorseyjevim ponašanjem te su, kao što to obično ide, odlučili maknuti ga s predsjedajućeg mjesta.

Koliko god grozno to zvučalo Elliot Managementu, Elon Musk dugo je razmišljao i na kraju stao iza Dorseyja: 'Samo hoću reći da podržavam @Jacka kao direktora Twittera', napisao je u objavi (na što mu je Dorsey odgovorio emotikonom srca). Na sreću Dorseyja (i Muska), Twitter je 9. ožujka potvrdio da je postignut dogovor s Elliot Managementom koji će Jacka Dorseyja ostaviti na mjestu direktora kompanije. Ugovor je uključio milijardu dolara investicije iz privatne kompanije Silver Lake i partnera Elliot Managementa, čime su navedene kompanije dobile još mjesta u izvršnom odboru, dodatno pritisnuvši ekscentričnog vođu.

Humanitarni rad

Nezavisni predstavnik Twitterova upravnog odbora Patrick Pichette rekao je da je 'uvjeren da je kompanija na pravom putu s Jackom na čelu', no kasnije je naglasio da će novi odbor kritički pristupiti procjeni Twitterova vodstva. Dorsey je nešto kasnije, odnosno 7. travnja, potvrdio da će otvoriti novi humanitarni fond koji će pomoći pri globalnom nastojanju u borbi protiv koronavirusa, naglasivši da će osobno donirati čak milijardu dolara iz svojeg vlasništva Squarea, odnosno 28 posto trenutnog udjela.

Fond pod imenom Start Small LLC prvo će se usredotočiti na borbu protiv koronavirusa koji se proširio svijetom i zarazio preko 1,3 milijuna ljudi. Nakon što svijet uz malo sreće savlada koronavirus fond će se koncentrirati na obrazovanje i zdravstvenu njegu mladih žena, kao i uvođenje univerzalnog osnovnog prihoda.

'Zašto sam odabrao univerzalni osnovni prihod i zdravlje/obrazovanje djevojaka? Zato što vjerujem da se u njima nalaze najbolje dugoročne solucije za postojeće probleme s kojima se suočava svijet', napisao je Dorsey u komentarima.