DIGITALNI KRIMINAL

Dolijao ruski 'kralj prijevare': Osuđen je na deset godina zatvorske kazne

12.11.2021 u 11:43

Bionic
Reading

Ruski haker odgovoran je za digitalnu prijevaru Methbot sakupio je, prema američkim vlastima, iznos oko sedam milijuna američkih dolara

Muškarac iz Rusije odgovoran za prijevaru i pranje novca u sklopu oglašivačke prijevare Methbot osuđen je na 10 godina zatvora, prenosi Verge.

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je da su četrdesetjednogodišnji Aleksand Zhukov i suradnici između 2014. i 2016. sklopili ugovore sa reklamnim mrežama za plasiranje internetskih reklama te su pomoću bot farme i posuđenih servera simulirali posjete korisnika na stranicama poput New York Timesa i New York Daily Newsa.

Reklame, doduše, nikad nisu došle do ljudskih korisnika, a Zhukov je pomoću nje sakupio 7 milijuna dolara zarade.

'Dok je sjedio za svojim računalom u Bugarskoj i Rusiji, Zhukov je odlučno smislio i sproveo višemilijunsku prijevaru protiv industrije digitalnog oglašavanja te opljačkao tisuće kompanija diljem SAD-a' rekao je američki sudac Breon Peace.

Zhukov je u sklopu plana regrutirao programere i druge suradnike da mu pomognu stvoriti infrastrukturu potrebnu za gore opisan podvig. Izvor tvrdi da se Zhukov tijekom upošljavanja suradnika također nazivao 'Kraljem prijevara'.