KORAK NAPRIJED

Dogodilo se i to: Umjetna inteligencija sklopila ugovor bez uplitanja ljudi

08.11.2023 u 10:10

Bionic
Reading

Tvrtka za umjetnu inteligenciju Luminance pružila je uvid u to kako bi budućnost prava mogla izgledati

Umjetna inteligencija uspješno je sklopila ugovor s drugom umjetnom inteligencijom.

U pitanju je, doduše, bila samo pokazna vježba, ne stvarna situacija. Ipak, tvrtka za umjetnu inteligenciju Luminance time je pružila uvid u to kako bi budućnost prava mogla izgledati.

Veliki jezični model (LLM) te tvrtke sa sjedištem u Velikoj Britaniji automatski je obavio pregovore o ugovoru 'bez ljudske intervencije između dviju suprotstavljenih strana'. Prethodno je bio obučen na 150 milijuna pravnih dokumenata.

U Luminanceu tvrde kako je to bilo prvo pregovaranje o ugovoru koje pokreće umjetna inteligencija.

Uspon posebno prilagođenih jezičnim modela

LLM-ovi specifični za industriju jedna su od najnovijih evolucija modela opće namjene poput ChatGPT-ja. U budućnosti možemo očekivati više takvih posebno prilagođenih modela.

OpenAI je nedavno najavio prilagođene GPT-ove koji korisniku omogućuju izradu i obuku modela za vlastite potrebe bez ikakvog iskustva s računalnim kodiranjem.

GPT-ovi se prodaju korisnicima ChatGPT-ja, ali i korisnicima ChatGPT Enterprise koji interno koriste privatnu verziju ChatGPT-ja.

Prednost korištenja prilagođenog modela nije samo privatnost podataka, već i usmjerena stručnost za tvrtke koje žele automatizirati zadatke.

Luminance, koji to čini za pravne ugovore, ima za cilj smanjiti sate koje odvjetnici provode pregovarajući o uvjetima.

Pregled pravnih dokumenata odvjetnicima je dugotrajan proces. LLM kao što je Luminanceov Autopilot sposobni su razumjeti i analizirati ogromne količine informacija u roku od nekoliko sekundi.

Ne radi to u potpunosti bez nadzora. Postoje zapisi koje je moguće pratiti uživo, u kojima su istaknute promjene odredbi i prijedlozi promjena, kako bi odvjetnici mogli provjetiti je li bilo pogreški, piše Mashable.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.