FRIŠKO PREDSTAVLJENO

OpenAI najavio hrpu noviteta s GPT-jem: Pogledajte što su sve pripremili

07.11.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Između ostalog, možemo očekivati trgovinu za robote koje ćemo sami izraditi (i biti plaćeni za to), a stiglo je i obećanje o obrani protiv tužbi zbog kršenja autorskih prava

OpenAI je održao svoje prvo događanje namijenjeno razvojnim programerima. Evo sažetog pregleda svega što su predstavili i najavili.

ChatGPT - milijuni korisnika i developera

Prema podacima OpenAI-ja, njihovog robota za brbljanje temeljenog na umjetnoj inteligenciji koristi više od 100 milijuna ljudi tjedno.

ChatGPT je jedan od potrošačkih proizvoda koji su najbrže došli do prvih sto milijuna korisnika. Za to mu je trebalo tek nekoliko mjeseci nakon lansiranja.

Trenutno više od dva milijuna programera gradi rješenja putem OpenAI-jevog API-ja.

GPT-4 Turbo

GPT-4 Turbo poboljšana je verzija modela GPT-4, koja dolazi u dva izdanja: jedna samo za analizu eksta, druga za razumijevanje teksta i slika.

Model samo s tekstom ima cijenu od 0,01 USD/1.000 ulaznih tokena i 0,03 USD/1000 izlaznih tokena. GPT-4 Turbo će koštati 0,00765 dolara za obradu slike razlučivost 1.080 puta 1.080 piksela.

Novi model ima kontekstni prozor od 128.000 tokena ili otprilike 100.000 riječi, što je četiri puta više od kontekstnog prozora u GPT-4.

Granica znanja doseže mu do travnja 2023., u usporedbi s granicom za GPT-4, za kojeg je ta granica bila u rujnu 2021.

Korisnici mogu izraditi vlastite GPT-ove

Vlastite inačice GPT-ja za zabavu ili produktivnost moći ćemo izraditi samo putem, upita bez potrebe za poznavanjem računalnog kodiranja.

Tvrtka će također dopustiti poslovnim korisnicima izradu internih GPT-ova, izgrađenih na bazi znanja tvrtke.

Nova trgovina za botove koje su izradili korisnici

OpenAI planira dopustiti korisnicima objavu GPT-ova u trgovini, koja će biti dostupna kasnije ovog mjeseca. U početku će imati kreacije 'provjerenih graditelja'.

Glavni izvršni direktor Sam Altman također je najavio kako će njegova tvrtka plaćati za popularne GPT-ove.

Primjeri GPT-ova već su dostupni korisnicima ChatGPT-ja Plus i ChatGPT-ja Enterprise.

Quorina platforma Poe, koja također omogućuje korisnicima izradu botova putem upita, otvorila je program plaćanja kreatorima prošlog tjedna.

Novi API za izradu pomoćnika

Assistants API bi developerima trebao omogućiti izradu vlastitih 'iskustava u stilu agenata'.

Programeri će moći izraditi pomoćnike koji će dohvaćati vanjsko znanje ili pozivati programske funkcije za određenu akciju, u rasponu od alata za pomoć pri kodiranju do alata za planiranje godišnjeg odmora.

DALL-E 3 API

OpenAI-jev model pretvaranja teksta u sliku DALL-E 3 sada je dostupan putem API-ja s ugrađenim alatima za moderiranje.

Regulacije izlaza kreću se od 1.024 puta 1.024 do 1.792 puta 1.024 u različitim formatima. Cijena po generiranoj slici je 0,04 USD.

Novi API-ji za pretvaranje teksta u govor

Audio API ima šest unaprijed postavljenih glasova: Alloy, Echo, Fable, Onyx, Nova i Shimer. Omogućava pristup do dva modela generativne umjetne inteligencije, po cijeni od 0,015 USD za 1.000 znakova unosa.

Obećanje obrane od tužbi za autorska prava

Najavljen je novi program Copyright Shield, s ciljem zaštite tvrtki koje koriste proizvode OpenAI-ja od tužbi za autorska prava.

Tvrtka se obvezala na plaćanje pravnih troškova ako se korisnici koji koriste 'općenito dostupnu' platformu za razvojne programere OpenAI-ja i ChatGPT Enterprise suoče s tužbama vezanim uz intelektualno vlasništvo zbog sadržaja kreiranog OpenAI-jevim alatima, piše Tech Crunch.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.