DRUŠTVENE MREŽE

Meta se sprema za burne američke izbore, ograničit će korištenje AI-ja

07.11.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Eksperimentalne značajke mogu se koristiti za uređivanje slika, stvaranje pozadina i automatsko stvaranje prijevoda pod videima, ali ne u slučaju političkih reklama

Facebook je već dugo poznat po moderiranju i ublažavanju dezinformacija na platformi uz pomoć strojnog učenja i umjetne inteligencije. Početkom listopada tvrtka je proširila strojno učenje i na oglašivačka nastojanja eksperimentalnim skupom generativnih AI alata koji mogu obavljati zadatke poput generiranja pozadine, prilagođavanja slike i stvaranja naslova za videosadržaj oglašivača.

Reuters izvještava da Meta te alate neće dati na raspolaganje političkim marketinškim stručnjacima uoči, kako se očekuje, brutalnog i razdornog nacionalnog izbornog ciklusa.

Metina odluka da zabrani korištenje generativne umjetne inteligencije u skladu je s velikim dijelom ekosustava društvenih medija, iako, kako Reuters brzo ističe, tvrtka 'još nije javno objavila odluku u bilo kakvim ažuriranjima svojih standarda oglašavanja.' Usporedbe radi, TikTok i Snap zabranjuju političke oglase, dok Google koristi 'crnu listu pojmova' kako bi spriječio generativne AI alate od zadiranja u politički govor.

Meta dopušta širok raspon iznimaka od ovog pravila - primjerice, zabrana se alata odnosi samo na 'dezinformirajuće videozapise generirane umjetnom inteligencijom u svim sadržajima, uključujući neplaćene objave, s izuzetkom parodije ili satire', piše Reuters. Ove iznimke trenutno nadgleda neovisni nadzorni odbor tvrtke u sklopu slučaja u kojem je Meta ostavio modificirani video predsjednika Bidena jer ga, tvrdi tvrtka, nije generirala umjetna inteligencija.

Facebook je zajedno s drugim vodećim tvrtkama za umjetnu inteligenciju iz Silicijske doline pristao na dobrovoljne obveze koje je postavila Bijela kuća - donošenjem tehničkih i političkih mjera zaštite u razvoju budućih generativnih sustava umjetne inteligencije.

Ovo, podsjetimo, uključuje proširenje napora kontradiktornog strojnog učenja (red-teaming) za iskorjenjivanje lošeg ponašanja modela, dijeljenje informacija o povjerenju i sigurnosti unutar industrije i s vladom, kao i razvoj sheme digitalnog vodenog žiga za provjeru autentičnosti službenog sadržaja i otkrivanja je li ili nije stvorena uz pomoć umjetne inteligencije, zaključuje Engadget.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.