U SURADNJI SA ZET-OM

Dočekali smo, Google Transit stigao u Zagreb!

06.10.2014 u 15:58

Bionic
Reading

Kako je tportalu potvrđeno iz Googleovog lokalnog ureda u Zagrebu, 7. listopada bit će upogonjena opcija Transit za Google Maps za područje grada Zagreba

Pozivnice za svečano puštanje u rad, zakazano za 7. listopada, posebne internetske stranice Zagrebačkog električnog prometa posvećene ovo servisu već su poslane medijima.

U pitanju je besplatna usluga koja se nadovezuje na Maps i niz drugih Googleovih servisa, a koja omogućuje praćenje stanja prometa pomoću boja koje označavaju gdje su gužve manje, kao i izračunavanje najpovoljnije rute. Ujedno će pomoću mobilnih uređaja poput tablet računala, pametnih telefona i laptopa biti moguće pratiti i kretanje tramvaja i autobusa.


Dosad je u Zagrebu za izračunavanje rute bilo moguće koristiti samo opciju namijenjenu pješacima, ne i korisnicima javnog prijevoza. Biciklisti će, čini se, ostati prikraćeni do daljnjeg.

Google Transit prisutan je u 2800 mjesta i gradova u Africi, Aziji, Europi te Sjevernoj i Južnoj Americi. Lokalizacija za Zagreb izvedena je u suradnji sa ZET-om.

Zasad je nejasno hoće li Transit pokriti i prigradske linije kojima ne upravlja ZET, kao ni hoće li podatke o kretanju vozila koje je ustupio ZET dati na korištenje razvojnim programerima i drugim zainteresiranim stranama, kao što je učinio u više gradova u Sjedinjenim Državama, Izraelu, Španjolskoj, Italiji, Mađarskoj...

O tome iz Googlea Hrvatska nismo dobili potvrdu, no čini se kako je pokretanjem servisa Transit riješena misterija zašto je naprasno dokinuta podrška aplikaciji ZET Check, djelu skupine studenata FER-a koja je vrlo brzo po objavljivanju naišla na dobar prijem javnosti.

Nadamo se da Google neće stati na Zagrebu te kako će Transit uskoro pokriti i druge hrvatske gradove.