upravo predstavljena

Vodič kroz Moj ZET: Što sve može aplikacija za kupnju karata u zagrebačkom javnom prijevozu

29.05.2023 u 12:22

Bionic
Reading

Nova službena aplikacija ZET-a omogućava sve od digitalne kupovine karata do uplate novca na korisnički račun

ZET je službeno lansirao dugo najavljivanu aplikaciju za kupovanje karata. Moj ZET je dostupan u Play Storeu za Android, a do kraja dana stići će i u App Store za iPhone. Aplikaciju se može preuzeti potpuno besplatno, a za korištenje svih njezinih značajki trebat ćete omogućiti notifikacije i dozvolu praćenja lokacije.

Osim kupnje karata, u aplikaciji se mogu provjeriti obavijesti o preusmjeravanju prometa, radovima i drugim izmjenama.

Iz ZET-a također najavljuju da je ovo tek početak te da će nastaviti ulagati u modernizaciju sustava, poput planiranja putovanja, provjere voznog reda i pozicije vozila u stvarnom vremenu.

Kako koristiti Moj ZET?

Aplikaciju prvo morate preuzeti. To radite preko Googleova Play Storea ili Appleova App Storea. Razlog zbog kojeg smo spomenuli to da za aplikaciju trebate aktivirati lokacijske usluge leži u olakšanoj ponudi karata, odnosno onih koje se mogu kupiti na području na kojem se nalazi korisnik.

Registracija

Nakon što ste preuzeli i pokrenuli aplikaciju, morat ćete se registrirati upisom valjane e-mail adrese i lozinke te prihvaćanjem uvjeta korištenja.

Prijava

Prijava na račun vrši se na glavnom ekranu pritiskom na 'Prijavi se' i upisom korisničkih podataka. U aplikaciji ostajete prijavljeni sve dok se ne odjavite te ona ne mora biti stalno aktivna na ekranu, što znači da radi u pozadini.

Kako nadoplatiti račun?

Da biste kupili pojedinačnu kartu, trebate nadoplatiti račun vašeg eNovčanika. Za prvu nadoplatu birate 'Nadoplati sredstva za kartu'. Nakon toga ukucajte iznos koji želite dodati. Vodite računa o tome da je minimalni iznos jedan euro, a maksimalni 50 eura.

Nakon toga će vas aplikacija provesti kroz proces plaćanja. Sredstva će biti vidljiva najkasnije 15 minuta poslije uplate. Naknadne nadoplate možete provesti ulaskom u 'Profil' i biranjem stavke 'Sredstva'. Možete kupiti mjesečne i godišnje kupone, za što prvo u aplikaciji morate spojiti račun s podacima evidentiranima u ZET-u.

  • +3
Predstavljanje ZET-ove aplikacije 'Moj ZET' Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Kako kupiti kartu?

U izborniku 'Karte' birate 'Kupi kartu'. Aplikacija će prikazati sve dostupne karte za područje na kojem se nalazite. Odabirom željene opcije pokrećete proces očitanja QR koda. Kameru usmjerite prema QR kodu u vozilu, nakon čega ćete, ako postoji izbor, dobiti listu karata koje možete kupiti. Ako kupujete više karata, na ekranu 'Karte' birajte opciju 'Kupi dodatnu kartu' te ponovite postupak odabira i čitanja QR koda za svaku dodatnu kartu. Kupovinu možete obaviti i putem NFC-a, odnosno prislanjanjem uređaja na naljepnicu (u slučaju da vaš telefon podržava NFC).

Što ako dođe kontrola?

U slučaju dolaska kontrole, u izborniku 'Karte' u gornjem lijevom kutu birajte ikonicu kontrolora. Na ekranu će se pojaviti veliki QR kod koji će on moći očitati svojim uređajem.