električna promjena

Dobili smo novu definiciju kilograma, pogledajte što to znači za nas

  • Autor: B. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.11.2018 10:06
  • Objavljeno 19.11.2018 u 10:06
tportal

Izvor: Wikipedia / Autor: Jap 88

Predstavnici više od 50 zemalja su u petak na konferenciji u Versaillesu, nedaleko od Pariza, jednoglasno usvojili novu definiciju kilograma

Od 20. svibnja sljedeće godine, međunarodna jedinica mase neće se više temeljiti na 'međunarodnom prototipu kilograma' - cilindra od platine i iridija koji se drži u sefu u Međunarodnom uredu za utege i mjere u Sevresu, kod Pariza.

Dosadašnja definicija kilograma seže u 1889. i sve suvremene jedinice mase izvode se iz njega - od mikrograma lijekova do kilograma jabuka i krušaka te tona čelika ili cementa.

Problem s 'međunarodnim prototipom kilograma' je što nema uvijek jednaku težinu, jer čak i unutar tri staklena zvona bude prašnjav i prljav i na njega ima utjecaj atmosfera.

Znanstvenici su stoga odlučili 'međunarodni prototip kilograma' definirati na temelju izračuna Planckove konstante, jedne od ključnih konstanti koja izražava odnos u kvantnoj fizici između energije i učestalosti čestica poput fotona.

Jednako kao što je redefinicija sekunde 1967. pomogla u poboljšanju komunikacija u svijetu putem tehnologija kao što su GPS i internet, stručnjaci kažu da će promjena kilograma biti bolja za tehnologiju, trgovinu i zdravlje, iako vjerovatno neće bitno promijeniti cijenu primjerice ribe.

Nova definicija dobivena je pomoću uređaja koji se zove Kibbleov mehanizam, a koji pomoću spomenute konstante određuje masu nekog predmeta koristeći precizno izmjerenu elektromagnetsku silu.

'Odluka predstavlja prekretnicu u definiciji jedinica u međunarodnom sustavu', kazao je Sebastien Candel, predsjednik Francuske akademije znanosti.

Na završetku tjedan dana dugog sastanka u Versaillesu najveći svjetski stručnjaci za mjere su na koncu dali zeleno svijetlo da 'elektronički kilogram' bude nova osnovna jedinica mase.

Premda će veća preciznost biti dobra za znanstvenike, za prosječnog potrošača koji kupuje brašno ili banane neće biti apsolutno nikakvih promjena, napomenuli su znanstvenici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!