PO REUTERSU

Developeri i dalje nisu zagrijani za Windows Phone

25.05.2015 u 07:30

Bionic
Reading

Microsoft je na nedavno održanoj konferenciji za developere BUILD 2015 uistinu iznenadio. Razvio je alate kojima bi trebalo biti vrlo jednostavno prebaciti postojeće aplikacije Android i iOS na Windows, čime bi developeri bez posebnog truda bili prisutni i ondje. Reuters je razgovarao s nekim od razvojnih stručnjaka i reakcije su... mlake

Reutersov tekst doduše počinje uobičajenim statistikama da je Windows Phone još uvijek debelo ispod pet posto udjela na globalnom tržištu te da je jedan od razloga to što nema dovoljno atraktivnih aplikacija.

Kako bi se stvari popravile, u Redmondu su odlučili omogućiti developerima prebacivanje aplikacija iz iOS i Android okružja na Windows, što je za vrijeme BUILD 2015 konferencije izazvalo vrlo pozitivne (ali i oprezne) reakcije.


Sean Orelli, upravitelj razvoja aplikacijama za Fuzz Productions (Citibank, New York Post, Conde Nast i dr.) navodi da će Windows mobilna platforma morati narasti mnogo više prije nego što postane zanimljiva za ulaganje, iako je novim alatima takvo što moguće napraviti u minutama. Reuters je razgovarao s petnaestak developera, od kojih je osam reklo da nemaju nikakvu namjeru razvijati aplikacije za Windows 10.

Microsoftov glasnogovornik je pak rekao da je sve još u povojima te da će softverske tvrtke pametno iskoristiti vrijeme do izlaska Windows 10 platforme na tržište.

Upravo stoga, mnogi  developeri sumnjaju da je lako prebacivanje aplikacija uopće moguće. Jedan od njih je rekao kako bi taj pokušaj zapravo tražio pisanje gomile novog koda zbog integracije s Appleovim uređajima.