IZDANO UPOZORENJE

Danas stiže najveća solarna oluja u šest godina!

  • Autor: Hina/NJD
  • Zadnja izmjena 24.01.2012 13:20
  • Objavljeno 24.01.2012 u 10:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zemljino magnetsko polje u utorak će pogoditi najjača solarna oluja u posljednjih šest godina što bi moglo utjecati na elektromreže, satelite i avionske linije, objavio je Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru

Geomagnetska oluja privremeno je ometanje Zemljina magnetskog polja, a uzrokuju je Sunčeve aktivnosti.

'Veliki komad Sunčeve atmosfere odbačen je u nedjelju prema Zemlji. Energetske sunčeve čestice kreću se brzinom od 2.000 kilometara u sekundi, što je pet puta brže od njihove normalne brzine. Kad nas oluja pogodi, to će izgledati kao da je razjareni ovan nasrnuo na Zemljino magnetsko polje. Ta silna energija uzrokuje oscilacije u našem magnetskom polju. Zbog toga bi moglo doći do smetnji na radiovezama koje se koriste u zrakoplovnoj navigaciji blizu Sjevernog pola na letovima između Sjeverne Amerike, Europe i Azije pa je moguće da će neke rute biti promijenjene', kazao je Terry Onsager iz Centra za predviđanje vremenskih prilika u svemiru. U Centru predviđaju da će jačina ove geomagnetske oluje biti umjerena ili jaka, odnosno na 'razini dvojke ili trojke'. Najjača moguća jačina je 'petica'.

Ova geomagnetska oluja mogla bi utjecati i na elektromreže te satelite, a poznat je slučaj iz 1989. godine kada su za vrijeme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru tjedan dana.

Utjecaj geomagnetskih oluja na ljude i život na Zemlji tek se počeo proučavati posljednjih godina no poznato je da golubovi pismonoše tijekom njih imaju problema s navigacijom, te da nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.

Space Weather Prediction Center izdao je upozorenje zbog snažnog solarnog zračenja koje bi moglo djelovati na astronaute, satelite i komunikacije na velikim visinama te rakete.

Stručnjaci su na Suncu u nedjelju snimili veliku solarnu baklju i jak koronalni izbačaj mase koji je krenuo prema Zemlji. Jačina utjecaja solarne oluje na sustave na Zemlji ovisi o mnogo čimbenika - prije svega o tome kreće li se izravno prema našem planetu te o smjeru magnetske orijentacije oluje (je li isti ili protivan Zemljinu). Ovaj drugi uglavnom nije moguće predvidjeti prije nego što oluja stigne do nas.

'Ako je polje usmjereno prema jugu - suprotno Zemljinom - onda interakcija može izazvati ozbiljne geomagnetske poremećaje. No kolika će mu biti geoefektivnost, nitko ne može predvidjeti. To je najteži dio svemirske prognoze koji se ponekad može procijeniti na temelju mjerenja dviju sonda, Mercury Messengera i Venus Expressa, međutim one se ne nalaze uvijek u idealnom položaju za te analize', objasnio je ranije u razgovoru za tportal hrvatski stručnjak za Sunce dr. Bojan Vršnak.

'Kada je smjer magnetskih silnica oluje suprotan onima na Zemlji, dolazi do njihove interakcije i tzv. prespajanja silnica te se stvara prstenasta struja koja uzrokuje slabljenje magnetskog polja pri površini Zemlje. Iako je ta promjena relativno malena u odnosu na snagu Zemljinog polja, oko 400 nT (nanotesla), obično je vrlo nagla, pa može izazvati štetnu indukciju struja u dalekovodima i transformatorima. Kada je smjer polja oluje jednak Zemljinom, samo ga malo pojača i sabije pa je jedini efekt pojava aurora', objasnio je Vršnak.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi