'UDARIT ĆE NAS RAVNO U NOS'

Danas stiže najsnažnija Sunčeva oluja u šest godina

08.03.2012 u 08:26

Bionic
Reading

Snažna solarna oluja u četvrtak će stići do Zemlje i mogla bi poremetiti energetske sustave, satelitsku navigaciju i zrakoplovne rute, javljaju agencije

Oluja koju je pokrenulo nekoliko sunčevih bljeskova početkom ovog tjedna, do Zemljina bi magnetskog polja trebala stići u četvrtak između 6 i 10 sati po GMT-u, a u naredna 24 sata mogla bi uzrokovati probleme i štete.

Ovo je vjerojatno najsnažnija solarna oluja u šest godina i bit će mnogo intenzivnija od one u koja je Zemlju pogodila u siječnju, kazao je Joseph Kunches iz američke nacionalne uprave za oceane i atmosferu. 'Udarit će nas ravno u nos', rekao je.

Ako vrijeme bude vedro polarna bi se svjetlost u četvrtak navečer mogla vidjeti i na nižim geografskim širinama, primjerice u Velikoj Britaniji.

Izbačene energetske sunčeve čestice kreću se prema Zemlji brzinom od oko 6.400.000 kilometara na sat, što je višestruko brže nego obično. Kunches predviđa da bi oluja mogla potrajati do petka ujutro. Mogla bi poremetiti elektromreže, satelitsku navigaciju i neke zrakoplovne rute. Njezini će učinci biti najsnažniji u polarnim krajevima.

Na snimkama dijela Sunca u kojem su zabilježene baklje vidi se složena mreža Sunčevih pjega što ukazuje da je pokrenuta golema pohranjena magnetska energija.

S razvojem komunikacijske i satelitske tehnologije suvremena je civilizacija postala ranjivija, odnosno osjetljivija na solarne oluje. Jedna od najsnažnijih poznatih 1972. godine prekinula je telefonske komunikacije u američkoj saveznoj državi Illinois. Najsnažnija ikada zabilježena iz 1859. poznata kao Currington Super Flare izazvala je smetnje u telegrafskim sustavima u Europi i Sjevernoj Americi. Neki telegrafisti su prijavili da ih je struja stresla, a iz telegrafskih stupova su mjestimice frcale iskre. Polarna svjetlost mogla se vidjeti gotovo u cijelom svijetu, među ostalim čak i na Karibima. U SAD-u u području gorja Rocky Mountains svjetlost je bila toliko jaka da je probudila rudare koji su pomislili da je svanulo.

Koliko će jako oluja djelovati na sustave na našem planetu teško je predvidjeti jer to ovisi o njezinoj magnetskoj orijentaciji – ako bude suprotna Zemljinu magnetskom polju, efekt će biti mnogo snažniji.