ENERGIJA NI IZ ČEGA

Crnogorci tvrde: Stvorili smo perpetuum mobile!

30.11.2012 u 23:41

Bionic
Reading

Crnogorskim medijima jučer je visoko-energetski odjeknula vijest koja bi nekolicinu izumitelja ove male balkanske zemlje, kada bi samo bila istinita, mogla prometnuti u najbogatije ljude svijeta svih vremena

Naime, samozvani izumiteljski trojac pod vodstvom Milana Bojovića u srijedu je u kafiću Apolon u Tivtu predstavio uređaj koji navodno struju običnog akumulatora od 12 volti, protivno temeljnim zakonima fizike, mnogostruko povećava i tako djeluje kao prava elektrana. Drugim riječima, crnogorski su izumitelji stvorili prvi perpetuum mobile, a svatko tko ga jednom kupi više nikada neće morati vidjeti račune za struju, plin, naftu, benzin, drva...

Podgoričke Vijesti pišu da je prezentacija izazvala veliko zanimanje građana, ali i (kakva li čuda) negodovanje stručnjaka koje autori nisu uspjeli uvjeriti da su nadišli zakone prirode, prije svega onaj o očuvanju energije.

'Ovaj uređaj je rješenje da se dobije jednostavna, ekološki čista energija koja se može primijeniti na svakom mjestu. Agregat može biti mobilan, montažno-demontažni ili autonoman (što god to značilo op. a.). Uređaj koristi inicijalnu energiju – jednosmjernu struju iz baterije od 12 volti koja pokreće elektromotor, a ovaj opet preko posebnog prijenosnog sustava, pokreće generator koji preko ispravljača, proizvodi izmjeničnu električnu energiju napona 230 volti. Manji dio generirane energije vraća se nazad i puni bateriju od 12 volti, a mnogo veći višak novoproizvedene struje spreman je za napajanje svih potrošača koji funkcioniraju na naponu od 220 volti', objasnio je Bojović dodajući da je tajna uspjeha njihovog pronalaska koji omogućava da se inicijalna energija iz 12-voltog akumulatora višestruko uveća, sustav povezivanja i pretvaranja energije.

Kako to zapravo znanstveno funkcionira Bojović nije htio detaljnije objasniti iako je agregat navodno već patentiran u Crnoj Gori. Možda zbog toga što još nije patentiran u svijetu, a možda zato što nikada neće ni biti!?

'U ovom trenutku možemo dimenzionirati, konstruirati i proizvesti agregate koji rade na ovakvom principu, a koji su snage od 1 kilovata do čak 2 megavata', ustvrdio je Bojović dodajući da njihov patent omogućava stabilno i nezavisno snabdijevanje strujom domaćinstava, hotela, mreže javne rasvjete, sustava za navodnjavanje ili industrijskih postrojenja. Da skratimo svega!

Vijesti nadalje ističu da su zanimanje za patent pokazali neki bokeljski privrednici. No na prezentaciju je došlo i nekoliko inženjera elektronike i elektrotehnike, od kojih je, prema novinarskom izviješću, 'dio sa skepsom vrtio glavom' jer nisu mogli povjerovati da su njihovi sunarodnjaci zaista uspjeli nadići 'do sada važeća pravila fizike o sili akcije i reakcije koja je utemeljio još Isaac Newton'. Što je mislio drugi dio stručnjaka koji nije vrtio glavom, novinar ne otkriva. Izumitelji iz komšiluka najavljuju da će njihova kreacija neminovno dovesti do propasti Elektroprivrede Crne gore, ali i svih drugih sličnih poduzeća. Da opet skratimo, svih proizvođača energije te energetskih uređaja i postrojenja - od arapskih zemalja do fuzijskog reaktora ITER-a!

Bojović i njegovi kolege članovi su 'Udruženja menadžera Balkana', a pravni patentni zastupnik im je tivatski odvjetnik Ratko Pantović ujedno i vlasnik lokala u kojem je održana prezentacija.

Agregat je nakon stavljanja u pogon, prenosi oduševljeni novinar Vijesti, strujom napajao osvjetljenje i druge električne uređaje u kafiću, kao i dvije električne alatke – bušilicu i brusilicu koje su na njega prikopčane.

'Nakon godinu dana ispitivanja, patent je registriran i dobiven je certifikat Zavoda za zaštitu intelektualnog vlasništva Crne Gore. U tijeku je postupak za proširenje priznanja patenta na 124 države potpisnice međunarodne konvencije za zaštitu intelektualnog vlasništva, a nakon toga, moji klijenti planiraju početi proizvodnju uređaja', objasnio je Pantović i dodao da tragaju za investitorom koji bi financirao početak proizvodnje agregata, koji za sada, imaju snagu od 1 kilovata do 2 megavata.

Kakvu bi energiju tek stvarali kada bi se priključili na neki jači izvor struje, primjerice termocentralu, teško je i zamisliti - samo 300 ovih osnovnih s akumulatorom zamijenilo bi nuklearku Krško. Uređaj bi mogao za sva vremena riješiti energetske probleme na Zemlji, a ona bi zasjala tolikom snagom da bi se za crnogorsku tehnologiju nedvojbeno zainteresirali i vanzemaljci.

Nažalost, veliki su izgledi da će naftni, nuklearni i drugi lobiji, kao i mnogo puta do sada, uništiti i zataškati ovo povijesno otkriće. No preostaje nam nada da bi ga u interesu cijelog čovječanstva mogli spasiti nepotkupljivi novinari i stručnjaci s ruba znanosti, razotkrivači raznih svjetskih zavjera.

Naravno, sve ovo bilo bi urnebesno zabavno i smiješno – od garažnog izgleda agregata s naljepnicama pazi struja, kazaljkama i lampicama koje bi mu trebale dati na 'težini' (fotografije pogledajte na ovom linku), preko mjesta promocije povijesnog otkrića, do najava propasti Crnogorske elektroprivrede i Newtonovog zakona - kada nas iskustvo ne bi učilo kako postoji ozbiljna opasnost da neki naivni, neuki poduzetnici povjeruju u suludu priču i stvarno se uključe u financiranje projekta.

Stoga možda i nije na odmet još jednom upozoriti da nitko nikada do sada nije uspio konstruirati perpetuum mobile, odnosno iz malo energije dobiti puno, niti je uspio predstaviti iole razuman princip po kojem bi takvi mehanizmi mogli funkcionirati. Također nigdje u prirodi nije pronađena ni najmanja iznimka od zakona o očuvanju energije koji pouzdano funkcionira za sve energije na svim razinama uključujući relativističku koja obuhvaća i masu. Ako unatoč svemu mislite da u priči ipak ima nešto, put pod noge u Tivat. Početno ulaganje, ono za autobusnu kartu, prava je sitnica - samo 50-ak eura.