UŽIVO IZ LAS VEGASA

CES 2013: Velik sajam, mali pomaci

Bionic
Reading

CES ove godine ne iskazuje neke naglašene nove trendove u potrošačkoj elektronici. Proizvođači se trude uglavnom poboljšati postojeća rješenja. Izuzetak je Lenovljev Table PC koji možda otvara novo poglavlje u korištenju računala

U Las Vegasu je otvoren ovogodišnji Consumer Electronic Show koji vrlo vjerno odražava trenutačnu situaciju u potrošačkoj elektronici i predstavlja poligon za demonstraciju više od 20 tisuća novih proizvoda, koji ove godine kreću na police dućana.

Prvi čovjek udruge CEA koja organizira manifestaciju Gary Shapiro istaknuo je kako je i ove godine broj izlagača povećan (ima ih 3264), a isto tako povećao se i prostor na kojem se izlaže.

Tako je, osim Las Vegas Convention Centra, i Hotel Venetian udomio neke od izlagača. No posrijedi su razmjerno mala povećanja, pa je još uvijek zanimljivija činjenica da ove godine nema Microsofta negoli stotinjak novih izlagača koji imaju štandove na sajmu. Iako softverski div iz Redmonda ne sudjeluje, za malo iznenađenje pobrinuo se njegov direktor Steve Ballmer, koji je održao govor na otvaranju iako uopće nije bio najavljen.

U svome uvodnom izlaganju Shapiro je istaknuo kako i najmanje povećanje broja izlagača ipak dokazuje uzlazni trend, a smatra da će se on nastaviti, ne samo po pitanju sajma, nego i po prodajnim rezultatima. Tako za američko tržište predviđa ovogodišnji rast od 2,7 posto.

No neće sve grane industrije podjednako rasti. Predviđa se pad u audio, video i gaming kategorijama, dok se rast očekuje za računala, komunikacijske uređaje, automobilsku elektroniku i specijaliziranu opremu. Ne čudi stoga što je velik broj izlagača upravo bio iz potonje kategorije, koji su ponudili futrole, zvučnike i ostale dodatke za mobilne uređaje i tablete.

Kao najzanimljivije stvari na sajmu Shapiro je naglasio ultra HD televizore, nove Smartphone i tablete te automobile kojima se može upravljati bez vozača. Ipak, očito je kako CES ove godine ipak ne iskazuje neke naglašene trendove u potrošačkoj elektronici. Proizvođači se trude uglavnom da poboljšaju postojeća rješenja.

Izuzetak je Lenovljev Tablet PC koji možda otvara novo poglavlje u korištenju računala, jer više nije riječ o osobnom nego o, hm, međuljudskom računalu, dakle tabletu koji može koristiti više osoba odjednom. Cijena bi mu trebala biti 1695 dolara (oko 10 tisuća kuna) na američkom tržištu.

Kad je posrijedi video tehnologija, očito je kako su 3D i smart televizori prestali biti u fokusu proizvođača. Sad se utrkuju tko će kreirati bolji model ultra HD TV-a.

Samsung je tako predstavio 85-inčni (215 centimetara) 4K ultra HD LCD, kao i 55-inčni (139 centimetara) OLED TV te novu liniju Smart TV-a. LG je pokazao 46 novih modela raspoređenih u 16 serija te 84-inčni (213 centimetara) ultra HD televizor.

Toshiba također nije ostala dužna, predstavila je svoju 4K obitelj, uključujući i 84-inčni model, a trendu se priključio i Sony. Panasonic je predstavio novih pet plazma modela, opovrgnuvši tako glasine da prestaje s proizvodnjom takvog tipa televizora.

Kad je riječ o Smartphoneima, CES su za promociju novih uređaja najbolje iskoristili Sony, Huawei i Pantech. Sony je predstavio model Z koji ima full HD rezoluciju na 5-inčnom zaslonu te staklenu pozadinu, te model XL koji predstavlja pojednostavljenu verziju novoga hit-modela.

Huawei je pokazao model Ascend D2 koji ima slične karakteristike kao Xperia Z, pri čemu dominira izvrsna preglednost zaslona. Huawei je predstavio još dva modela – Mate sa 6-inčnim (15,2 centimetra) zaslonom te W2, prvi Smartphone u njihovom portfelju koji koristi Windows Phone 8.

Korejski Pantech nije baš neka poznata tvrtka, no njihov model Discover koji ima 4,8-inčni (12,1 centimetar) zaslon s HD rezolucijom od 1280x720 točaka, 12,6-inčnu (32 centimetra) kameru koja snima 1080p video, snažne zvučnike s 3D sound efektom, LTE povezivost te NFC nije prošao nezapaženo.

Ovi modeli zapravo su odličan uvod za paletu novih proizvoda koje će proizvođači premijerno predstaviti na MWC-u u Barceloni sljedećeg mjeseca.