CANON EOS 60D

Canonov novi SLR srednje klase

26.08.2010 u 10:42

Bionic
Reading

Canon je službeno najavio novi SLR srednje klase, model EOS 60D. Novi SLR izrađuje fotografije razlučivosti 18 megapiksela i snima video pune HD razlučivosti

Nasljednik Canona 50D odstupio je u nekim karakteristikama od svog prethodnika. Razlog možemo tražiti u modelu EOS 7D koji također spada u srednju klasu, no Canon je odlučio 7D pozicionirati kao višu srednju klasu, a 60D kao nižu srednju klasu. U prilog tome ide i preporučena cijena novog SLR-a koja iznosi 1.100 američkih dolara, dok je 7D bitno skuplji. Nisku cijenu je Canon postigao korištenjem obične plastike za izradu kućišta koje je nešto manje od prethodnikovog. Klasu fotoaparata dodatno naglasio korištenjem SD memorijskih kartica za pohranu fotografija i videoisječaka.

Canon EOS 60D ima svjetlosni čip CMOS razlučivosti 18 megapiksela i pokretni pozadinski ekran dijagonale tri inča – iste kakvi su ugrađeni u još jeftiniji EOS 550D. Ono što ga razlikuje od jeftinijeg SLR-a su njegove video mogućnosti preuzete od jačeg modela 7D. To znači da EOS 60D može snimati HD video razlučivosti 1.080 p kodiran codecom H.264. Sustav za automatsko izoštravanje slike je ostao isti kao i na prethodnom modelu 50D.

Novi Canon će krenuti u prodaju već sljedeći mjesec.