TEHNO PREGLED

Kako su Apple i druge poznate tehnološke tvrtke dobile ime?

24.02.2024 u 21:53

Bionic
Reading

Gotovo svaki naziv izdvojen u ovaj pregled ima simboličko značenje važno osnivačima kad su pokretali svoje projekte

Jeste li se ikad zapitali kako su velike i danas poznate tehnološke tvrtke dobile svoje nazive? Donosimo pregled nekoliko njih kako bismo vam dali uvid u to.

Apple

Nekoliko je priča o tome kako je tehnološki div dobio ime. U biografiji Waltera Isaacsona navedeno je da je u to vrijeme Steve Jobs bio na jednoj od svojih voćnih dijeta. U nekom trenutku vratio se iz voćnjaka i rekao da mu jabuka zvuči 'zabavno, duhovito i ne zastrašuje'.

Google

Neobično ime izvedeno je iz gugola, naziva za matematički izraz za broj s jedinicom i sto nula.

Amazon

Jeff Bezos navodno je želio ime koje počinje s 'a' kako bi se pojavilo pri vrhu abecednih popisa. Naziv najveće svjetske rijeke učinio mu se prikladnim.

Skype

Izvorni naziv bio mu je Sky Peer-to-Peer, što je skraćeno u Skyper i onda u Skype.

Yahoo

Yahoo je akronim za Yet Another Hierarchical Officious Oracle, ali i naziv za zamišljenu vrstu opisanu kao nepristojnu, bučnu i nasilnu u 'Guliverovim putovanjima' Jonathana Swifta. Potonje značenje i danas se koristi u slengu kako bi se opisalo takve osobe u stvarnom životu.

Sony

Ime je izvedeno iz sonus, latinske riječi za zvuk, i žargonskog izraza Sonny Boy, kojim su pedesetih godina prošlog stoljeća označavali pametne mladiće pristojnog izgleda.

Blackberry

Tipke na nekad popularnim uređajima nalikovale su plodovima kupine, pa je tvrtka po njima dobila ime 1999. godine.

Oracle

Oracle je bilo kodno ime za projekt na kojem su suosnivači tvrtke Larry Ellison i Bob Oats radili za američku obavještajnu agenciju CIA-u. Bila je to baza podataka koja je trebala odgovoriti na bilo koje pitanje o bilo čemu.

Canon

Izvorno nazvana Kwannon, po budističkoj božici milosrđa i suosjećanja, tvrtka je 1935. promijenila ime u Canon kako bi se svidjela svjetskoj publici.

Spotify

Suosnivači Daniel Ek i Martin Lorentzon pokušavali su smisliti ime za svoj servis u nastajanju. Ek je jedan prijedlog pogrešno čuo kao Spotify. Danas tvrde da je to spoj riječi spot i identify.

Samsung

Ime Samsung sastoji se od dvije riječi: sam i sung. Sam je korejski naziv za broj tri dok sung označava zvijezde. Dakle tri zvijezde (što su i odražavale ranije inačice logotipa tvrtke). Korejski simbol za to - hanja - označava nešto veliko, brojno i moćno, ali i vječno.

Huawei

I naziv Huawei sastoji se od dva dijela. Prvi znači Kina ili kineski dok se drugi može prevesti kao postignuće ili akcija.

Microsoft

Ime za Microsoft nastalo je spajanjem riječi microcomputer i software, a osmislio ga je suosnivač tvrtke Paul Allen.

LG

Vjerovali ili ne, LG je isprva poslovao pod imenom Lucky Goldstar. Zadržali su ga od 1958. do 1995. godine, kada su ga promijenili u sadašnji naziv.