LITE IZDANJE

Čak i stara krama može podići ovaj Facebook

05.06.2015 u 15:02

Bionic
Reading

Facebook Lite je aplikacija za Android svedena na osnovne funkcije i niske rezolucije koja bi trebala raditi dobro i na lošijim mrežama i na zastarjelim mobitelima, a troši i manje podatkovnog prometa

Nova Facebookova aplikacija pojavit će se prvo na azijskim tržištima, da bi potom stigla u dijelove Latinske Amerike, Afrike i Europe. Osmišljena je primarno za zemlje u razvoju, kako bi najveću svjetsku društvenu mrežu približio idućoj milijardi korisnika.

Ne nudi usluge i značajke koje žderu podatkovni promet, poput videa ili Nearby Friends, a slike su u niskoj rezoluciji. No, zato je većina drugih značajki dostupna brzo, glatko i jeftino.

U lovu na drugu milijardu korisnika prvo su srezali postojeću aplikaciju za Android, kako bi se Facebook na mobitelima učitavao brže s manje podatkovnog prometa. Potom su se bacili na novu aplikaciju, namijenjenu siromašnijim zemljama.

Istraživanja koja su proveli pokazala su kako bi takva aplikacija morala raditi na bilo kojem uređaju s Androidom, bez obzira na količinu memorije za pohranu/RAM-a i procesor te kako mora raditi na mrežama 2G, koje još uvijek koristi četiri milijarde ljudi.


S veličinom ispod megabajta, moguće ju je brzo i jeftino preuzeti čak i na sporim mrežama 2G. Fotografije se ne učitavaju u punoj rezoluciji automatski, već tek kad to zatražite. Kad želite objaviti fotografiju, aplikacija ju sažima i šalje u pozadinu, kako vas ne bi ometala pri daljnjem korištenju. Ograničenja se odnose i na oglase, tako da u inačici Lite neće biti zahtjevnijih oglasnih formata.

Kao takva, dobro se uklapa u inicijativu Internet.org, koja za cilj ima dovesti internet do pet milijardi ljudi uz pomoć dronova i boljih tehnologija za komprimiranje podataka. Prva verzija tijekom siječnja je isporučena korisnicima u Bangladešu, Nepalu i Nigeriji, između ostalih.

Više:Tech Crunch