IDC SEE FORUM

Budžeti za IT će rasti, outsourcing se sve više traži

15.09.2016 u 16:15

Bionic
Reading

Direktori informatike vide Big Data analitiku, cyber sigurnost, mobilne aplikacije te privatni oblak kao najvažnije nadolazeće trendove u regiji jugoistočne Europe, pokazalo je IDC-jevo istraživanje

Prema IDC-jevom istraživanju, provedenom među krajnjim korisnicima koji su prisustvovali ovogodišnjem IDC SEE Forumu, IT direktori naglasak su stavili na odmak od vlastitih tradicionalnih operativnih zadataka unutar poduzeća prema vodećoj ulozi pri digitalnoj transformaciji kompanija.

'Među najbitnijim strateškim prioritetima IT-a direktori su naglasili ciljeve koji će snažno utjecati na budući poslovni uspjeh njihovih organizacija, poput poboljšanja i redizajniranja poslovnih procesa, povećanja konkurentnosti, unapređenja iskustva krajnjih korisnika, dok smanjenje IT troškova, osiguravanje operativnog kontinuiteta te podizanje troškovne učinkovitosti neće predstavljati njihov primarni fokus', rekao je Zoltan Komaromi, dopredsjednik zadužen za istraživanje u ogranku IDC-a za srednju i istočnu Europu.

Direktori informatike vide Big Data analitiku, cyber sigurnost, mobilne aplikacije te privatni oblak kao najvažnije nadolazeće trendove u regiji jugoistočne Europe. Trenutne neophodne operacije koje osiguravaju redovan tijek funkcioniranja poslovanja unutar poduzeća su upravljanje imovinom, društvena kolaboracija i pametne operacije.


S druge strane, IT direktori smatraju donekle javni oblak, a u puno većoj mjeri kognitivne sustave, virtualnu stvarnost te 3D ispis, potencijalnim prijetnjama IT sigurnosti njihovih kompanija.

IT sigurnost je prepoznata kao najvažnije područje u koje će se ulagati u 2016. godini, bilježeći snažan skok s četvrte pozicije na prvu, u odnosu na 2015.

'Glavni trendovi koji će utjecati na europsko tržište IT sigurnosti, osim digitalne transformacije, su dinamične promjene u zakonskoj regulativi. Značajan porast zloćudnih softvera (malware) na tržištu prikazuju neučinkovitost dosadašnjih tradicionalnih pristupa. Uvođenje zakonske regulative za IT sigurnost online usluga i zaštite podataka predstavljaju dodatne zahtjeve za sigurnosne operacije', dodao je Komaromi.

Baze podataka i skladištenje podataka zauzeli su visoko drugo mjesto ove godine, u odnosu na sedmu poziciju po važnosti u 2015., dok je infrastruktura podatkovnih centara ostala među tri najvažnije kategorije i u 2016.

Odgovori sugeriraju da se ulaganja usmjeravaju od nekada vrlo popularnih ERP softvera i ostalih back-office solucija prema front-end rješenjima poput CRM-a i sales force aplikacija.


Svaki treći direktor informatike u regiji jugoistočne Europe planira povećati upotrebu outsourcing usluga ili zamijeniti postojećeg pružatelja outsourcing rješenja. Usluge pružene u javnom oblaku (PaaS, SaaS i IaaS) postale su prisutne u širokoj uporabi kao modeli vanjskog pružanja važnih IT funkcija. Jedna od pet kompanija planira povećati upotrebu usluga pruženih u javnom oblaku na bar jednu od navedenih kategorija.

Iskazan je snažan naglasak na automatizaciju procesa vezanih uz transakcijske dokumente. Mobilna i cloud integracija te obrada velike količine podataka smatraju se također vrlo važnim.

Unapređenje poslovanja i prodajni procesi ocijenjeni su kao primarne poslovne funkcije koje će imati direktne koristi od IT investicija u 2016. Upravljanje lancem opskrbe, marketing te inovacije proizvoda i usluga ne smatraju se najvažnijim poslovnim zadacima u ovom trenutku, naglašavaju IT direktori.

IT budžeti u 2016. bit će veći nego u 2015., otkriva 44 posto ispitanih kompanija. Trinaest posto direktora informatike najavilo je porast IT budžeta za više od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a više od 60 posto direktora informatike reklo je kako su vlasnici ili upravitelji IT budžeta i projekata.

Treći IDC SEE Forum održan je od 14. do 16. rujna u Dubrovniku. Ugostio je više od 200 sudionika, od kojih 110 direktora informatike.