SLJEDEĆA GENERACIJA

Brži, bolji, lakši...Ovo je sve što trebate znati o Androidu Oreo

22.08.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Zovite ga kako god želite - Android O, Android 8 ili prema službenom imenu Oreo, no najbitnija je stvar to da je Google dovršio rad na svojoj najnovijoj mobilnoj platformi. Evo što ona donosi za one sretnike koji će imati mogućnost nadogradnje...

Android O je Oreo

Prva stvar s predstavljanja nove mobilne platforme je puno ime. Android O je i službeno dobio ime po popularnom brandu keksa Oreo. Nije ovo prvi put da je brandiranje tako s(p)retno uletjelo u priču s Androidom, a dovoljno se sjetiti KitKata. 

I dok je dosta developerskih ruku već prošlo kroz platformu, do sada se znalo tek da će Android O(reo) biti brži, bolji, lakši, bez nekih jasnijih detalja. Sada su oni ipak tu!

Android Oreo - Open Wonder Autor: Android

Datum dostupnosti

Što se Googlea tiče, priča je već počela. Od 21. kolovoza Android Oreo je počeo stizati na prve Android uređaje, a bez posebnog iznenađenja u prvom planu su vlasnici uređaja Google Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P i Nexus 5X. Što onda s milijunima drugih na Sonyjevim, Samsungovim, LG-jevim, HTC-ovim i drugim mobilnim uređajima?

Pa, kao i obično, stvari nisu dobre i ovisit će od modela do modela uređaja. Neki uređaji možda će nadogradnju dobiti u tjednima, no njihov najveći broj će nadogradnju dobiti tek nakon više mjeseci (izgledno tek sredinom 2018. godine), pod uvjetom da je uopće dobiju. 

Prema službenim podacima iz Googlea, na najnovijem izdanju Androida 7.1 nalazi se tek 1,2 posto korisnika. Nešto bolje stoji 7.0 s 12,3 posto udjela, no ovo su rezultati nakon godinu dana od dostupnosti platforme, što je i dalje porazno. 

Izvrstan multitasking

Obavljanje više zadaća istovremeno na Android uređajima bit će fenomenalno, posebno po pitanju videa. Korisnici će moći gledati filmiće ili imati aktivan video chat dok istovremeno tipkaju poruke ili koriste druge aplikacije. Nije riječ o posebno drastičnom novitetu, s obzirom da ga je Samsung vlastitim softverom integrirao još u stare Galaxy uređaje, no ovo je prvi put da se stvar nalazi u srži OS-a. 

Naravno, očito je da će novu mogućnost najviše cijeniti vlasnici uređaja velikih dijagonala zaslona. 

Dodaci za obavijesti

Ikonice aplikacija su do sada bile relativno statične na platformi Android. S Oreom, stvari se pomiču naprijed. Podržane aplikacije će u vidu točkica na ikonicama označavati da je moguće brzo vidjeti što se događa s obavijestima (bez odlaska u centar za obavijesti) unutar njih. 

Stvari funkcioniraju vrlo slično Appleovom 3D Touchu poznatom s novijih iPhone modela. 

Zgodna stvar je i to da će ikonice aplikacije sada biti interaktivnije (animirane, uz dodatne mogućnosti), no o tom će se koraku morati pobrinuti tek developeri. 

Android Oreo
Android Oreo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Google

Sve je u brzini...

Mnogo toga se odvilo iza kulisa, u samoj srži operativnog sustava Android. Google je optimizirao kod i način na koji sustav radi pa će se Android uređaji pokretati brže no ikad (do dva puta brže u odnosu na Android Nougat). Za sada nije jasno hoće li hardverski slabiji uređaji moći iskoristiti ove prednosti...

...ali i u trajanju baterije

Iz generacije u generaciju, mobilna platforma Android trebala je konzumirati manje resursa u radu. Međutim, kao i obično, stvari ponajviše ovise od proizvođača do proizvođača, od modela do modela uređaja te je teško pružiti neki konkretan postotak. Google ga, naravno, nije ni pružio. 

Za sada je dovoljno tek reći kako je Oreo 'inteligentniji' po pitanju optimizacija i koje aplikacije pušta da rade u pozadini - i koliko vremena. Čini se kako bi ovo trebalo rezultirati opipljivim povećanjem trajnosti baterije na jednom punjenju. 

Emotikoni, emotikoni posvuda

O njima je nedavno snimljen i (očajan) film, no kad je riječ o komunikaciji online, emotikoni su neizbježni. U Googleu su toga svjesni te su odlučili dodatno proširiti ionako bogatu bazu emotikona na Androidu. 

Android Oreo donosi preko 60 novih emotikona, a postojeći će doživjeti i redizajn. 

Copy-paste nove generacije

Za Android Oreo u Googleu su odlučili iskoristiti strojno učenje na nezapamćenoj razini. Neke od najjednostavnijih zadaća unutar OS-a postaju inteligentnije pa tako i copy-paste značajka. Android Oreo će znati kada je podrcrtan telefonski broj, a kada poštanski broj te će korisniku pružiti niz novih i odgovarajućih opcija koje je moguće iskoristiti za brži i jednostavniji rad.