BOLJE, BRŽE, 'LAKŠE'

Što nam je to Google pripremio uz Android O?

22.03.2017 u 12:48

Bionic
Reading

Stiglo je proljeće, a s tim i sljedeće izdanje najpopularnije mobilne platforme na svijetu - barem za potrebe developera. I dok se Android 7.0 Nougat nalazi tek na šačici uređaja diljem svijeta, Android O već ima što za reći po pitanju napretka platforme. Možda je za početak priče najbolje izdvojiti bolje trajanje baterije...

Prvi developer build Androida O spreman je za developere kroz službeni Android Emulator, a može se ručno instalirati na Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C tablet te najnovije pametne telefone Pixel i Pixel XL. Oni koji hrabro žele testirati novitete upute mogu naći ovdje, no valja imati na umu kako je izdanje namijenjeno isključivo developerima koji znaju što čine.

Za sve ostale trebala bi biti dovoljna kratka lista značajki koje valja očekivati: 

  1. Poboljšano trajanje baterije. Google je dodatno optimizirao platformu tako da sustav samostalno ograničava pozadinsku aktivnost aplikacija, bilo da je riječ o broadcastima, lokacijskim servisima ili nečem trećem. 
  2. Još kvalitetnije izveden sustav za obavijesti. Svako izdanje Androida do sada donijelo je barem blage izmjene sustava za obavijesti, a Android O donosi 'kanale' za obavijesti. U praksi će ovo značiti da će aplikacije moći pružati različite vrste obavijesti, a za koje korisnik može birati želi li ih prikazati zasebno. Tu su naravno i nove animacije i dizajn.
  3. Dorađeno automatsko popunjavanje. Android O će donijeti podršku za automatsko popunjavanje sadržaja unutar aplikacija, poput polja za lozinke, adrese i sl. Sve ovo će biti izvedeno na što sigurniji mogući način. 
  4. Prilagodljive ikonice. Android O donijet će ikonice koje se animiraju na dodir, a mogu i mijenjati oblik ovisno o temama. 
  5. Podrška za široki raspon boja. Zasloni mobilnih uređaja su sve kvalitetniji, a Google je odlučio pratiti trendove u stopu te integrirati podršku za WCG (Wide-Color Gamut). 
  6. Dorađena navigacija tipkovnicom. Google navodi kako su se posebno posvetili izradi pouzdanog i predvidljivog modela za navigaciju i upravljanje sadržajem tipkovnicom.
  7. Slika u slici. Zahvaljujući novoj značajki Androida O, korisnici će moći gledati tzv. Picture-in-Picture sadržaj. Primjera radi, to znači kako će se i prelaskom u drugu aplikaciju moći pratiti neki streamani video sadržaj u kutu. 
  8. Kvalitetniji bežični audio. Android O donosi podršku za visokokvalitetni Bluetooth audio preko LDAC-a i drugih novih codeca

Ukratko, oni koji će imati tu sreću da im uređaj uopće dobije nadogradnju na Android O, imat će mnogo razloga za veselje. Noviteta je pregršt, stvari su još uvijek debelo u fazi razvoja, no Google nije potpuno spreman objaviti sve vezano uz novo izdanje Androida - pa tako ni koji će slatkiš kriti slovo 'O'. 

Kakve novitete donosi Android O? Autor: Droid Life