IT RECESIJA

Trend se nastavlja: Servis za plaćanje PayPal podijelio 2.500 otkaza

31.01.2024 u 09:58

Bionic
Reading

Novi su rezovi na snagu stupili točno godinu dana nakon što je kompanija sveukupnu radnu snagu srezala za sedam posto

PayPal otpušta devet posto svoje radne snage, rekao je izvršni direktor tvrtke Alex Chriss osoblju u pismu u utorak koje je PayPal objavio javnosti nekoliko sati kasnije. Odluka će utjecati na oko 2500 zaposlenika koji će svoju sudbinu saznati od danas do kraja tjedna, izvijestio je ranije Bloomberg. Opuštanja u PayPalu dolaze gotovo točno godinu dana nakon što je tvrtka otpustila više od 2000 radnika kako bi smanjila troškove, piše Engadget.

Unatoč tisućama otkaza u 2023., otpuštanja u tehnološkim tvrtkama nastavila su se i u 2024. Istog dana kad su bila posljednja otpuštanja PayPala, Jack Dorseyjev Block, tvrtka koja posjeduje Cash App, Foundational i Square, provela je drugi krug otpuštanja u samo dva mjeseca, rezove koje je osjetilo gotovo tisuću ljudi. Ranije ovog mjeseca, Google je otpustio više od tisuću radnika u svojim odjelima Assistenta i hardvera, a izvršni direktor Sundar Pichai upozorio je zaposlenike da se pripreme za nove redukcije tijekom godine. Discord, eBay, Riot Games, TikTok, Microsoft, iRobot, Amazon, Unity i Duolingo, između ostalih, kolektivno su ukinuli tisuće radnih mjesta u siječnju.

PayPal je bio jedna od prvih tvrtki u industriji online plaćanja, ali posljednjih godina rivali poput Zellea i tehnoloških tvrtki s dubokim džepom poput Applea, ušli su u platni prostor, stvorivši novu razinu pritiska na nekad dominantnu kompaniju. Bloomberg je primijetio da su četiri analitičara ovog mjeseca smanjila procjenu dionica kompanije. Tvrtka će 'nastaviti ulagati u područja poslovanja za koja vjerujemo da će stvoriti i ubrzati rast', objavio je Chriss.

Otkazi u PayPalu događaju se unatoč snažnom rastu tvrtke tijekom 2023. Prihod tvrtke u rujnu 2023. iznosio je 7,42 milijarde dolara, što je povećanje od više od osam posto u usporedbi s prihodima godinu dana prije. Nadmašio je očekivanja zarade i prijavio 'dvoznamenkasti rast' u broju transakcija. The Information navodi da je Chriss, koji je preuzeo dužnost izvršnog direktora tvrtke u rujnu 2023., rekao u posljednjem pozivu za PayPal o zaradi u studenom 2023. da su firmini troškovi 'previsoki' i da ih 'usporavaju'.