NOVA CRTA BOJIŠNICE

Microsoft tuži vlasti zbog vaših e-mailova

15.04.2016 u 15:25

Bionic
Reading

Microsoft je podnio tužbu protiv američke vlade kojom želi ishoditi pravo da svojim kupcima priopći kad savezne agencije gledaju njihovu e-poštu

Tužba je na savezni sud u zapadnom okrugu Washingtona stigla u srijedu, 13. travnja. U njoj Microsoft tvrdi kako vlasti krše američki Ustav time što Microsoftu brane da na tisuće klijenata obavijeste o zahtjevima vezanim uz e-mailove i druge dokumente koje primaju od vlasti.

To je, navedeno je u tužbi, u suprotnosti sa Četvrtim amandmanom koji pojedincima i osobama jamči pravo na to da budu obaviješteni kad vlasti pretražuju ili pijene njihovo vlasništvo, kao i Petim amandmanom, koji jamči pravo slobode govora.

Microsoft se fokusirao na pohranu podataka na udaljenim poslužiteljima, umjesto onima na osobnim računalima korisnika. Koristeći Zakon o privatnosti elektroničkih komunikacija (Electronic Communications Privacy Act) vlasti sve češće istrage usmjeravaju prema stranama koje podatke pohranjuju u računalnom oblaku, tvrde u Redmondu. Trideset godina star zakon već je neko vrijeme pod udarom kritika tehnoloških tvrtki i boraca za zaštitu prava na privatnost, koji tvrde kako je nastao prije uspona komercijalnog interneta te je stoga zastario.


U tužbi je navedeno kako je tijekom zadnjih 18 mjeseci Microsoft zaprimio 5.624 pravna naloga temeljem tog zakona, od kojih je 2.576 branilo divu iz Redmonda informiranje korisnika o tome kako vlasti traže podatke sudskim nalozima, subpoenama i na druge načine. Većina se odnosila na pojedince i nije imala ograničenje roka trajanja tajnosti.

'Ljudi se ne odriču svojih prava kad sele svoje privatne podatke iz fizičke pohrane u računalni oblak. Vlasti su prijelaz u oblak iskoristile kao način proširenja svojih ovlasti pri obavljanju tajnih istraga', naveli su iz Microsofta u tužbi koja je otvorila novu liniju bojišnice u ratu tehnoloških tvrtki i američkih vlasti oko pitanja koliko su privatne tvrtke dužne pomoći u nadziranju koje obavljaju vlasti.

U središtu tog pravnog okršaja dosad je bio Apple i njihov sukob s FBI-jem. Microsoft je bio jedna od kompanija koje su javno stale na stranu jabučara.

Microsoft i druge tvrtke prije dvije godine su izborile pravo na otkrivanje broja zahtjeva vezanih uz korisničke podatke koje im vlasti upućuju.

Više:Venture Beat