ROĐENI BRITANAC

Policija objavila identitet napadača iz Londona

23.03.2017 u 16:43

  • +6

London dan poslije napada

Izvor: Reuters / Autor: HANNAH MCKAY

Bionic
Reading

Khalid Masood (52), rođeni Britanac, izveo je jučerašnji napad u Londonu u kojem je život izgubilo četvero ljudi, među kojima i policajac Keith Palmer, a 29 ih je ozlijeđeno, objavila je britanska policija

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država. Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana zbog napada uhićeno je sedam ljudi u Londonu i Birminghamu.

Masood je rođen u Kentu, a prema policijskim podacima, posljednja adresa bila mu je u West Midlands.

Poznat je od ranije policiji zbog niza prekršaja, ali nije bio predmet ni jedne od tekućih istraga niti ga se povezivalo s terorizmom.

Policiji je otprije poznat zbog prijava za napad, nanošenje teških tjelesnih ozljeda, posjedovanje oružja, kao i zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

Prvi put je osuđen u studenom 1983. godine, a posljednji put zbog posjedovanja noža 2003. godine.

Britanska policija uhitila je sedam osoba u istrazi napada u kojem je u srijedu poginulo četvero ljudi, a ranjeno ih je više od 40. Uz 12 Britanaca, među žrtvama je i troje francuske djece, dvoje Rumunja, četvero građana Južne Koreje te državljani Njemačke, Poljske, Irske, Kine, Italije, Grčke i SAD-a.

Među poginulima je četrdesetgodišnjakinja koja je smrtno stradala na Westminsterskom mostu na kojemu se počinitelj napada vozilom zaletio u mnoštvo. Riječ je o Ayshi Frade (43), britanskoj državljanki španjolskog porijekla, majci dvoje djece, rekao je novinarima zapovjednik odjela za protuterorizam Scotland Yarda Mark Rowley. 

I druga je žrtva stradala na Westminsterskom mostu. Riječ je o pedesetčetverogodišnjem američkom turistu Kurtu Cochranu koji je u Londonu bio sa suprugom proslavljajući ondje 25. godišnjicu braka.

Treća žrtva je policajac Keith Palmer (48) koji se u trenutku napada nalazio na ulazu u zgradu parlamenta. Napadač ga je više puta izbo nožem, zadavši mu smrtonosne ozljede. Palmer nije bio naoružan, a u policiji je radio 15 godina, kazao je Rowley.