SVE ĆE DONIRATI

SpaceX odlučio pomoći: Muskova kompanija proizvodi specijalne maske za lice i sredstvo za dezinfekciju ruku

26.03.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Uoči eksplozivnog povećanja slučajeva koronavirusa u SAD-u, kompanije poput SpaceX-a nastoje pomoći. Muskova svemirska agencija proizvest će sanitarnu opremu i za to neće tražiti niti centa

SpaceX je počeo proizvoditi vlastito sredstvo za dezinfekciju ruku, kao i specijalnu zaštitu za lice koje planira donirati bolnicma i mjestima gdje se vodi bitka protiv pandemije koronavirusa. Vijest dolazi iz internog memoranduma kojeg je prvi objavio CNBC i nakon toga proslijedio The Verge. Kompanija također planira održati dobrovoljno davanje krvi u svojoj glavnoj zgradi u Hawthorneu, s time da isto planira i za druge podružnice.

Email poruke poslane zaposlenicima SpaceX-a navode da je 'domaće' sredstvo za dezinfekciju proizvedeno u SpaceX-ovim pogonima, dok su zaštite za lice razvili na istom mjestu gdje rade svemirska odjela i opremu za brodove. Inženjeri su tijekom vikenda napraivli 75 maski te su ih donirali zdravstvenom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu. Tim je također osoblju donirao 100 odjela Tyvek.

Memorandum također spominje načine na koje kompanija tijekom epidemije pomaže svojim zaposlenicima. Sva mjesta gdje se može kupiti hrana unutar pogona SpaceX-a su prepolovili cijene obroka, dok firma zaposlenicima plaćenima po satu dozvoljava da skeniraju svoje iskaznice umjesto prste.

SpaceX također naglašava da je njegovo sredstvo za dezinfekciju ruku 'u skladu sa CDC navodima te da učinkovito ubija novi koronavirus'.

Memorandum dolazi svega par tjedana nakon što je direktor kompanije Elon Musk napisao da je veća šansa da se sudarite u autu i poginete nego da pokupite koronavirus. Nakon što su se dva zaposlenika SpaceX-a zarazila koronavirusom i nakon što je dvanaestak njih završilo u karanteni, brojni zaposlenici su izrazili zabrinutost zato jer se moraju vratiti na posao (ovo se tiče zaposlenika koji se trenutno obrazuju unutar SpaceX-a).

Nakon što je shvatio da je vrag odnio šalu, Musk je ponudio pomoć svojih kompanija kako bi podržao sve koji se bore protiv pandemije. Njegova druga kompanija, Tesla, nedavo je kupila 1000 ventilatora iz Kine te ih je dostavila u Kaliforniju.

Tesla je također poslala 50.000 kirurških maski N95 zdravstvenom centru sveučilišta u Washingtonu te je u međuvremenu počela proizvoditi ventilatore za bolnice koje se suočavaju s nestašicom opreme uoči povećanog broja zaraženih opasnim virusom. Musk je na Twitteru napisao da Teslin Gigafactory u New Yorku uskoro opet otvara vrata kako bi počeo s proizvodnjom ventilatora.

Druge kompanije poput Forda, GM-a, Applea i Facebooka također nastoje pomoći rastegnutom državnom zdravstvenom sustavu donirajući ili proizvodeći medicinsku opremu uoči sve većeg povećanja oboljelih, zaključuje The Verge.