VISION NEXT

BMW pokazao motocikl budućnosti na kojem nećete trebati kacigu

13.10.2016 u 08:13

Bionic
Reading

U sklopu proslave stotinu godina tvrtke BMW je otkrio i svoj dvokotač - festival naprednih tehnologija koje će doći za pedeset godina

Nakon BMW-ovog automobila, Rolls-Roycea te Minija i BMW Motorrad predstavio je svoje vozilo za budućnost: BMW Motorrad Vision Next 100.

Za njega vam ne treba kaciga ni zaštitna oprema osim posebnog odijela od tekstila sa senzorima, okvir i ovjes su jedno, a pogon je ekološki, odnosno ne ispušta ugljični dioksid. Naravno, riječ je samo o konceptu, iako su u BMW-u napravili neku vrst prototipa. Kažu kako vozaču žele ostaviti analogno iskustvo u digitalnom svijetu.

To se vidi i po cilindrima bokser motora koji su ostavljeni kao dizajnerski element odnosno hommage BMW-ovim motociklima s konvencionalnim pogonom. Motocikl bi po današnjim standardima bio ekstremno 'gol', no Bavarci tvrde da je pametan raspored površina takav da klasičan oklop nije uopće potreban.

Naprimjer, kad se okrene upravljač, cijeli se okvir prilagođava te ovisno o brzini štiti vozača od vjetra. Isto rade i cilindri bokser motora, koji su uvučeni kad je motocikl statičan, a potom se šire/izvlače prilikom vožnje. Amortizaciju osim okvira omogućavaju gume koje imaju prilagodljivu površinu, a sve zajedno radi u slozi s mnoštvom senzora.

Toliko dobro, tvrde u BMW-u, da na ovom motociklu kaciga nije potrebna, a mašina će i ‘misliti’ za vozača i neće mu omogućiti da se dovede u nezgodnu situaciju te padne. Sve informacije dostupne su na displeju umjesto instrumenata i na naočalama, integralnom dijelu opreme motocikla, kao što je to i odijelo.

Ono prati temperaturu tijela i otkucaje srca vozača pa ovisno o tome hladi ili grije. Nema više znojenja u ljetnim danima ili smrzavanja u jesen ili proljeće, kaže BMW. Ukratko, budućnost je svijetla za motocikliste ako je suditi po BMW-ovom konceptu.