nasa ulovila

Blizu Zemlje otkriven novi planet na kojemu je moguć život

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.01.2020 13:00
  • Objavljeno 07.01.2020 u 13:00
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

NASA-in 'lovac na planete, satelit TESS otkrio je prvi, vrlo vjerojatno naseljiv planet veličine Zemlje

Zvijezda TOI 700 površinom zauzima 40 posto površine Zemljina Sunca, a temperatura joj je upola niža od one na Suncu. Od Zemlje je udaljena oko stotinu svjetlosnih godina.

Američka svemirska agencija objavila je da je TESS pronašao svijet veličine Zemlje u kojemu bi se moglo živjeti, a preduvjet za život je prisutnost tekuće vode, piše AFP.

Otkriće je predstavljeno u ponedjeljak na 235. sastanku Američke udruge astronoma u Honoluluu. Otkriveni planet, TOI 700 d, jedan je od triju koji se vrte oko zvijezde slične Suncu u sustavu TOI 700.

TOI 700 d najudaljeniji je od svojega sunca i da bi napravio krug oko njega potrebno mu je 37 dana. Vjeruje se da je na jednoj njegovoj strani uvijek dan.

  • +4
  • +1

Ove spektakularne snimke svemira obilježile su proteklo desetljeće

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kevin M. Gill/NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Preostala dva planeta TOI 700 b i TOI 700 c prilično se razlikuju. Planet najbliži tom suncu, b, također je veličine zemlje, no posrijedi je kamena pustoš. Za krug oko vlastita sunca potrebno mu je 10 dana. Planet c je plinovit, a veličina mu je između one Zemlje i Neptuna. Za krug oko sunca potrebno mu je 16 dana.

'TESS je napravljen i lansiran s ciljanom misijom pronalaska planeta veličine Zemlje koji kruže oko obližnjih zvijezda', kazao je ravnatelj astrofizičkog odjela NASA-e, Paul Hertz. 

AFP prenosi da je TESS u početku pogrešno klasificirao zvijezdu, što znači da planeti izgledaju veće i toplije nego što to uistinu jesu. 

No nekoliko je astronoma-amatera, među kojima i srednjoškolac Alton Spencer koji surađuje s članovima tima TESS, ukazalo na pogrešku.

'Pošto smo ispravili parametre zvijezde, veličine njezinih planeta su se smanjile te smo shvatili da je najudaljeniji veličine Zemlje te da se nalazi u području mogućeg života', rekla je Emily Gilbert sa Sveučilišta u Chicagu. 

Otkriće je kasnije potvrđeno svemirskim teleskopom Spitzerom. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!