NOVI PATENTNI RAT

BlackBerry tuži Facebook zbog patenata, na udaru bi mogli biti i Apple, Google...

07.03.2018 u 12:08

Bionic
Reading

Eto nam novog nastavka patentnih ratova: BlackBerry tužbom pritišće Facebook zbog patenata koji pokrivaju značajke kojima se koriste praktično svi pametni telefoni

Nekad jedan od velikana industrije mobitela u vlasništvu ima širok portfelj softverskih patenata koji pokrivaju neke od osnovnih značajki razmjene poruka u današnjim pametnim telefonima.

Dio tog portfelja upotrijebili su kako bi od Facebooka sudski zatražili naknadu za korištenje, tvrdeći kako je najveća društvena mreža svijeta 'upotrijebila njihove inovacije vezane uz sigurnost, korisničko sučelje i druge značajke ključne za uspjeh BlackBerryja'.

  • +2
Šest odličnih smartfona koje možete nabaviti za manje od 500 € Izvor: Profimedia / Autor: NN

Osim samog Facebooka, na optuženičkoj klupi našli su se i Instagram te WhatsApp. Navodno su se ogriješili o ukupno sedam patenata, redom prilično općenitih i prilični često zastupljenih, koji pokrivaju način generiranja kriptografskog ključa, sličice s brojem kao znak pristizanja nove poruke, označavanje ljudi na fotografijama automatskim završavanjem teksta, način slanja poruka...

Kad prodaja ne ide - tuži

Nije neuobičajeno da posrnula tehnološka tvrtka posegne za patentima kako bi poboljšala financijsku krvnu sliku. Yahoo je tako tužio Facebook 2012. godine, a Nokia Apple 2016. BlackBerry je svoj pohod po sudovima pokrenuo 2016. kada su tužili malo poznatog proizvođača smartfona s Androidom BLU i tvrtku za internetsku telefoniju Avaya. BLU je pristao platiti prošle godine, pa se BlackBerry prebacio na potencijalno isplativiju zlatnu koku: Facebook.

Stane li sud na stranu BlackBerryja, na meti bi se mogli naći i drugi divovi poput Applea, Googlea... Sudeći po dosadašnjoj praksi, sudovi vjerojatno neće naložiti obavezu prestanka korištenja spornih patenata već odrediti iznos odštete ukoliko ocijene da je do kršenja patenata doista i došlo. Naglasak je na 'ako' jer su američki sudovi zadnjih pokazali dosta skepse prema legalnosti softverskih patenata.

Za očekivati je kako će Facebook uzvratiti protutužbom, također temeljenom na patentima iz vlastitog portfelja te nastojati spor riješiti međusobnim licenciranjem, kao što su to napravili u slučaju Yahooa, piše Ars Technica.