domaća robotika

Bili smo na licu mjesta: U prostorijama koje su već prerasli nastaju uspješni hrvatski medicinski roboti

16.11.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Hrvatski medicinski robot, trenutno u utrci za nagradu vrijednu 20 tisuća eura, djelo je interdisciplinarnog tima u kojem svoje mjesto imaju i - psiholozi, a sve se događa na Fakultetu strojarstva i brodogradnje

NERO je neurokirurški robot razvijen na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) koji će se primjenjivati u neurokirurgiji i to prvenstveno za stereotaksijsku biopsiju tumora, duboku mozgovnu stimulaciju (DBS - Deep Brain Stimulation), stereoelektoencefalografiju (SEEG) i ventrikularnu drenažu. Uvođenjem tehnologije u kiruršku salu pojednostavit će se postupak neuronavigacije, a time i značajno skratiti vrijeme predoperativnog i operativnog postupka.

Projekt NERO sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnom vrijednosti oko 20 milijuna kuna. Na ovom zahtjevnom interdisciplinarnom projektu radi više od dvadeset ljudi. Uz strojare i liječnike, tu su fizičari, inženjeri, programeri, pa čak i - psiholozi, rekao je tportalu voditelj projekta Bojan Jerbić, profesor na FSB-u.

  • +10
Ovdje nastaju hrvatski medicinski roboti Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Robotski laboratoriji smješteni su na Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava pri FSB-u, u prostorijama koje su davno prerasli. Tijekom iduće godine preselit će se u Regionalni centar robotičke izvrsnosti CRTA, ali i nove će prostorije biti premale za rastuće potrebe ove grane znanosti, dodao je profesor Jerbić.

Fokus rada u laboratorijima je na primjenu robotike u industriji i medicini, s posebnim naglaskom na razvoj metoda koje se oslanjaju na korištenje umjetne inteligencije.

Među pet najboljih

NERO je nastavak i proširenje višegodišnjeg projekta RONNA, u sklopu kojeg je razvijen robot koji već uspješno pomaže neurokirurzima pri operacijama u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

'Trenutno smo u fazi intenzivnog razvoja. Cilj je razviti vlastiti robotski sustav nestandardne izvedbe i specifične kinematike, prilagođen primjeni u medicinske svrhe. Novi će robot biti daleko kompaktniji i prikladniji za uporabu u medicinskim klinikama, precizniji od klasičnih robotskih konfiguracija i jednostavniji za korištenje. Prve rezultate očekujemo u idućih šest mjeseci', opisao je Jerbić.

Uz tim stručnjaka u razvoj su uključeni i studenti, koji su dosad razvili niz praktičnih rješenja vezanih uz vizijski sutav, osjetljivo rukovanje i druga područja.

Trenutno su u tijeku i intenzivne pripreme za natjecanje KUKA Innovation Award. U konkurenciji stotinjak projekata iz cijelog svijeta tim profesora Jerbića iRONNA uspio je izboriti mjesto među odabranih pet za finale u kategoriji inovacija u medicinskoj robotici.

Borit će se za nagradu vrijednu 20 tisuća eura, no Jerbić ističe kako će to biti i izvrsna prilika za susret te razmjenu iskustava s kolegama iz cijelog svijeta koji rade na sličnim projektima.