DOMAĆA TEHNOLOGIJA

Robotska ruka ovog studenta strojarstva može vas pobijediti u šahu

22.10.2018 u 09:46

Bionic
Reading

Robot razvijen na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje mehatronički je sustav koji povezuje klasično strojarstvo i računalno programiranje, a sve njegove tajne otkrio nam je njegov tvorac Leon Malnar

Robot za igranje šaha zamišljen je kao interaktivna igra u kojoj možete odmjeriti znanje, vještinu i domišljatost protiv robotske ruke.

Sustavom se upravlja koristeći Raspberry Pi, a robot poteze prepoznaje pomoću matrice reed prekidača unutar same ploče. Riječ je o prekidačima koji se aktiviraju kad se u njihovoj blizini nađe magnet. Unutar staklene kapsule ima dvije male metalne žičice koje se pomiču pod utjecajem djelovanja magneta i tako aktiviraju prekidač.

tjedan svemira

Prošećite s nama Tehničkim muzejem i pogledajte najzanimljivije svemirske eksponate

Pogledaj galeriju

'Htio sam napraviti mehatronički sustav koji će povezati klasično strojarstvo i računalno programiranje. Imao sam pet različitih ideja. S mentorom, profesorom Željkom Šitumom, odlučio razvijati upravo ovu', rekao je tportalu Leon Malnar, autor ovog nesvakidašnjeg šahovskog seta, inače student zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, smjera mehatronika i robotika.

Razvoj robota je trajao oko pet mjeseci, uz dodatna tri mjeseca za izradu. Članovi obitelji priskočili su mu u pomoć oko tokarenja i glodanja. Kao najveći izazov s kojim se susreo tijekom razvoja izdvaja manjak financijskih sredstava. Razvoj prve verzije je koštao oko 1.500 kuna, što je Malnar financirao samostalno.

Za izradu druge inačice dobio je finacijsku potporu Katedre za strojarsku automatiku i profesora Šituma. Za tih su 200 eura nabavljeni, između ostalog, motori i driveri.

No, problem je bio i to što je komponente morao naručivati iz Kine, što je odužilo realizaciju projekta, kao i to što bi često stigle komponente niske kvalitete.

Uz Rektorovu nagradu, robot za igranje šaha Malnaru je donio srebro na Međunarodnom sajmu inovacija u Kini, počasnu njemačku nagradu na Međunarodnom sajmu u Istanbulu te još jedno srebro na sajmu Inova-mladi.

Trenutno završava drugu verziju robota. Jednom kad ju okonča vjerojatno će se posvetiti drugim projektima. Hoće li ju ikad pokušati unovčiti? 'Otvorim li svoju tvrtku, mogao bih robota za šah ponuditi kao hobi komplet za slaganje', najavio je Malnar.