ZNANSTVENO ČUDO

Baterija koja daje energiju već 60 godina

05.01.2011 u 09:58

Bionic
Reading

U Tehničkom muzeju Dimitrie Leonida u Bukureštu čuva se neobična baterija, poznata kao Karpenov stup ili kup, koja navodno neprekidno stvara energiju već 60 godina

Uređaj sastavljen od dva serijski spojena galvanska članka konstruirao je još 1950. rumunjski fizičar Nicolae Vasilescu Karpen, a prema svim očekivanjima, već je davno trebao prestati funkcionirati.

Nažalost, muzej nema dovoljno sredstava za njegovo pravilno održavanje pa ne može biti izložen, analiziran i praćen, što mu umanjuje znanstvenu vjerodostojnost.

Karpen je prije više od pola stoljeća ustvrdio da će njegov kup raditi vječno, a prema dostupnim informacijama, čini se da su se njegova predviđanja, barem dosad, ispunila. Uređaj se čuva  uredu ravnatelja muzeja Nicolaea Diaconescua.

Prototip se sastoji od dva serijski spojena galvanska članka koji napajaju maleni motor. Njegovo okretanje pokreće polugu povezanu s prekidačem. Na svakih pola okreta poluga otvara strujni krug i ponovno ga zatvara na početku druge polovice. Vrijeme obrtanja tako je proračunato da za trajanja prekida strujnog kruga kupovi dobiju dovoljno vremena da se napune i obnove polaritet. Jedna od elektroda napravljena je od zlata, a druga od platine. Obje su uronjene u sumpornu kiselinu visoke čistoće.

Novinar rumunjskog lista Ziua posjetio je ravnatelja muzeja krajem veljače 2006. i molio ga da mu pokaže uređaj. Diaconescu je s police skinuo Karpenov kup, a stručnjaci su mjerenjem utvrdili da baterije još uvijek imaju isti napon od jednog volta, kakav su imale i daleke 1950.

Karpenov je kup predstavljen na više znanstvenih skupova u Parizu, Bukureštu i Bolonji. Iako su stručnjaci sa Sveučilišta Brasov pokušali istražiti misterij njegova rada, nisu uspjeli doći do zadovoljavajućih odgovora. Neki smatraju da uređaj pretvara toplinsku energiju u mehaničku, prkosi drugom zakonu termodinamike i predstavlja perpetuum mobile druge vrste.

 

Prema znanstvenim shvaćanjima perpetuum mobile je nemoguće konstruirati jer bi njegov neprekidan rad kršio prvi zakon termodinamike, drugi zakon termodinamike ili oba. Prvi zakon termodinamike je u biti zakon o očuvanju energije. Drugi govori o tome da toplina spontano, po načelu entropije, prelazi s toplijeg tijela na hladnije.

Stroj perpetuum mobile druge vrste je uređaj koji pretvara toplinsku energiju iz jednog izvora u mehanički rad. Kada je toplinska energija jednaka učinjenom radu, uređaj ne krši zakon o očuvanju energije, ali se protivi drugom zakonu termodinamike budući da uključuje samo jedan izvor topline koji se spontano hladi a da se energija ne prenosi na hladniji rezervoar. Dakle, stroj koji bi potpuno pretvarao toplinu u koristan rad, a da mu ne treba hladnjak, bio bi perpetuum mobile druge vrste.

 


Stručnjaci se slažu da u Karpenovu kupu sigurno postoji neka 'kvaka', međutim, da rješenje problema nije jednostavno kao što se može činiti na prvi pogled pokazuje jedna od analiza uređaja koju možete vidjeti ovdje.

Nicolae Vasilescu Karpen (1870-1964) doktorirao je fiziku na Sveučilištu u Parizu 1904. godine na istraživanju magnetskog djelovanja nabijenih tijela u kretanju. Utemeljio je Politehničko sveučilište u Bukureštu kojem je bio prvi rektor. Svoj kup izumio je još 1908.