GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

Banke često koriste nelicencirani softver, no ni ostali nisu bolji

25.05.2016 u 12:43

Bionic
Reading

Novo istraživanje koje je provela udruga BSA pokazalo je iznenađujuće veliku stopu korištenja nelicenciranog softvera u u bankarstvu, osiguranjima i sigurnosti

Istraživanje Korištenje prilika kroz usklađivanje licence (engl. Seizing Opportunity Through License Compliance) ustanovilo je da postotak neadekvatno licenciranog softvera na računalima u Hrvatskoj iznosi 51 posto, za jedan postotni bod manje nego od prethodnog istraživanja iz 2013. godine.

'Mnogi direktori informatičkih sektora ne znaju u potpunosti koje softvere imaju u svojim sustavima, kao ni da li je taj softver legalan', rekla je Victoria A. Espinel, predsjednica i glavna direktorica BSA | The Software Alliance, udruge za čije je potrebe istraživanje provedeno.

Istraživanje, putem kojeg su anketirani potrošači, IT menadžeri i poslovni PC korisnici, potvrdilo je kako je upotreba nelicenciranog softvera još uvijek visoka.


Između ostalog, istraživanje je pokazalo i kako:

• 39 posto softvera instaliranog na kompjuterima širom svijeta u 2015. nije bilo adekvatno licencirano, što predstavlja pad u odnosu na 43 posto iz prethodnog globalnog BSA istraživanja iz 2013.

• i u određenim bitnim industrijama nelicencirana upotreba softvera je iznenađujuće velika. Istraživanje pokazuje da širom svijeta ta stopa iznosi 25 posto u bankarstvu, osiguranjima i sigurnosti.

• direktori informatičkih sektora procjenjuju kako 15 posto njihovih zaposlenih instalira softver u kompanijskom sustavu bez njihovog znanja. Gotovo dvostruko više - 26 posto -zaposlenih izjavljuje da instalira neautorizirani softver na kompanijsku mrežu.

Direktori IT sektora kažu da ih najviše brine gubitak podataka povezanih s nekim sigurnosnim incidentom te kako je izbjegavanje cyber prijetnji presudan razlog za nabavljanje softvera koji je legalan i potpuno licenciran.

U širem istraživanju zaposlenika, njih 60 posto navodi kako im je sigurnosni rizik povezan s nelicenciranim softverom, presudan razlog za korištenje legitimnog, potpuno licenciranog softvera.


U izvješću se navodi kako tvrtke mogu ublažiti rizike vezano uz cybersigurnost tako što će osigurati da su svi softveri kupljeni od legalnih dobavljača te dodatno uspostaviti vlastiti program za upravljanje softverskom imovinom.

Organizacije koje efikasno implementiraju takav softver znaju što se nalazi na njihovoj mreži kao i da li je legalan i licenciran, uvijek mogu optimizirati upotrebu softvera koristeći onaj koji najbolje odgovara njihovom poslovanju; imaju pravila i procedure za nabavu, raspoređivanje i prestanak upotrebe softvera.

Regija s najvećom ukupnom stopom nelicenciranog softvera je Azija-Pacifik sa 61 posto, što predstavlja jedan posto manje u usporedbi s prethodnim istraživanjem. Slijede srednja i istočna Europa s 58 posto (tri posto manje od stope registrirane u 2013.), pa Bliski istok i Afrika s 57 posto (pad za dva posto).

Sjeverna Amerika i dalje ima najnižu stopu od 17 posto, iako ona predstavlja značajnu komercijalnu vrijednost u iznosu od 10 milijardi dolara, dok u zapadnoj Europi ukupna stopa pala je za jedan posto, na 28 posto.