NA UDARU NAJSIROMAŠNIJI

Automatizacija prvo mete one s najmanjim plaćama, što možemo poduzeti?

19.07.2017 u 15:24

Bionic
Reading

Automatizacija će utjecati na veliki broj zanimanja, i dok će bogati imati mogućnost napredovanja u novim poljima, za one s niskim prihodima vijesti uopće nisu dobre

Razvoj robotike i automatizacije na radnom mjestu dovest će do još većih društvenih podjela i gubitka posla, a najžešće će pogoditi one najmanje plaćene, tvrdi se u najnovijem izvješću Boston Consulting Groupa.

Automatizacija će utjecati na veliki broj zanimanja, i dok će bogati imati mogućnost napredovanja u novim poljima, za one s niskim prihodima vijesti uopće nisu dobre. Njima će, naime pristup novim mogućnostima biti ograničen. Tome već svjedočimo u Velikoj Britaniji gdje su se rudari i ribari prvi našli na udaru.

Meke vještine na cijeni

Smanjena ponuda početnih poslova, poput pripravnika u pravnim i računovodstvenim uredima, također će otežati mladima napredak na profesionalnoj ljestvici.

S druge strane, profitirat će oni koji su savladali takozvane meke vještine u koje spadaju uspješna komunikacija, samopouzdanje, otpornost itd., a kojima se posebna pažnja daje u – privatnim školama.

Ovo nije jedino izvješće koje govori o ugroženosti najniže plaćenih automatizacijom. Kako prenosi readwrite, nedavno izvješće Ball State Universitya pokazalo je da će najviše nastradati zanimanja s godišnjom plaćom do 40.000 dolara.

'Zajednice s niže plaćenim i neobrazovanim radnicima najranjivije su na automatizaciju. Velike turbulencije na tržištu rada očekuju se s idućom stasalom generacijom, no nije sve tako crno. Ulože li vlade napore i dodatno obrazuju radnike, oni će imati veće šanse za opstanak na tržištu', navodi se u istraživanju.

U međuvremenu u Hrvatskoj...

Što se Hrvatske tiče, brinu podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojemu su najtraženija zanimanja prodavač, konobar, čistačica, kuhar i vozač, svi odreda na udaru automatizacije.

Do kraja godine provodi se projekt obrazovanja, osposobljavanja i prekvalifikacije težak 76,5 milijuna kuna. Kao planirani cilj navodi se 4250 osoba uključeno u institucionalno obrazovanje i 750 osoba uključeno u osposobljavanje na radnom mjestu, a o ostvarenom ćemo više znati krajem godine.