Machina

Hrvatske video igre su u zamahu, a oni vas uče kako ih raditi

18.07.2017 u 08:15

Bionic
Reading

Kroz vrata Machine prošlo je oko 380 studenata, a neki od poznatijih tvoraca video igara danas su Exordium Games i Binx Interactive

Ljubitelji first person shootera sigurno znaju za domaći hit zvan Serious Sam. Ako malo bolje pratite domaću scenu, možda ste nedavno čuli i za Starpoint Gemini. No ako znate za Bear With me, Catch Match ili par Zero Reflex, onda znate za radove učenika Machina Academy.

Motivacija za početak

Oni su jedina hrvatska akademija usko specijalizirana za video igre. Sjedište im je u Zagrebu, a glavna inspiracija za rad su napredak domaće industrije video igara i polaznici koji dolaze s rečenicom: 'Znaš, super mi je to što sad radim, ali oduvijek sam nekako volio video igre...'

Počeli su 2013. u rujnu, a Lovro Nola, direktor Machine, otkriva kako četvrti rođendan planiraju 'proslaviti poklanjajući školarine i razne nagrade'.

Jedan od najboljih primjera onoga što Machina želi postati je Gnomon School of Visual Effects. O njima ne treba previše govoriti. Dovoljno je reći da kada njihovi studenti završe školu, 95 posto njih se zaposli unutar filmske ili industrije video igara, a neki čak i u arhitekturi.

Tko je Machina?

Ljudi koji dolaze u Akademiju većinom su studenti na završnoj godini ili oni koji su nedavno završili fakultet. Baš zato Machina bira predavače koji su mladi stručnjaci. Atmosfera je jednostavno ugodnija kada radite s osobom vaših godina. 'Kad tome pribrojimo i činjenicu da smo skroz izbacili ocijene i testove, nije ni čudo da većina studenata dolazi prije početka predavanja kako bi se podružili, radili na projektima i razmijenili iskustva' kroz šalu objašnjava Nola.

Otkako postoje, kroz Machinu je prošlo oko 380 studenata, a neki do njih danas vode svoje vlastite gejming studije. Za dva ta studija znate, ako ste čuli za igre iz početka članka – to su Exordium Games i Binx Interactive. 'Nadamo se da će kroz idućih nekoliko godina sve više naših studenata se odvažiti krenuti u osnivanje vlastite tvrtke jer će time iznimno ojačati našu industriju i pomoći otvoriti vrata novim generacijama' priznaje Nola.

Kako kvalitetno (na)učiti?

Iako neki fakulteti nude osnovno znanje, Machina je tu za sva dodatna pitanja i pravo in-depth učenje u teoriji i praksi. 'Konkretno, nudimo programe obrazovanja za programere, dizajnere, pisce, i sve ostale vještine potrebne za izradu video igara' objašnjava Nola. Naglašava kako sama edukacija nebi bila ništa bez svega ostalog što nude. Konzultacije, rad na životopisu i motivacijskim pismima, ukratko – pripremaju svoje studente za stvarni svijet.

Tri faze, odnosno tri načina učenja, koje Machina koristi su: edukacija, inkubacija i predstavljanje industrije.

  1. Edukacija je jasna. U suradnji sa tvrtkama iz gejming industrije, paze na to da su vještine njihovih studenata uvijek dobrodošle.
  2. U inkubaciju primaju mlade timove koji žele početi avanturu zvanu 'Moja prva video igra'. To su timovi koji kasnije i osnuju vlastite firme. Zasada su tri tima u toj fazi. Pixel Cabaret s igrom Orc Dentist, Rotten knights s igrom Bite and Blob, te Antasia Noir.
  3. A jedna jako bitna stvar su i česta predstavljanja i gostovanja u medijima. 'Želimo široj javnosti objasniti da to nisu samo 'igrice' već industrija koja je 2015. godine pretekla globalnu filmsku industriju po pitanju prihoda' strastveno dodaje Nola.

Budućnost je u igrama

'Hrvatska ima praktično neograničen potencijal po pitanju ove industrije' naglašava Nola. Baš zato oni imaju velike planove za nadolazećih par godina. Osim što planiraju otvoriti nove učionice u drugim gradovima (Riječani, vi bi mogli biti prvi!), predavanja će od jeseni biti dostupna na internetu. Novost je u e-sport akademija, kako bi i Hrvati bili spremni za Olimpijske igre. Da, da, ako niste znali, video igre su uključene u Igre 2022. godine.

Ako još uvijek sanjate o tome da stvorite vlastiti SEUM ili vas jednostavno zanima kako napisati priču popit Talosovog Principa, pravac Machina Akademija!